Sfânta Ana. Ce tradiții și obiceiuri au românii cu această ocazie

Sfânta Ana. Ce tradiții și obiceiuri au românii cu această ocazie
FOTO: Pixabay.com

La data de 9 septembrie sunt celebrați sfinții Ioachim și Ana, părinții fecioarei Maria. În calendarul creștin – ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce neagră și este considerată zi de post. În tradițiile populare, se spune că cine muncește azi va avea parte de ghinion și lovituri dure ale vieții.

Sfinții Ioachim și Ana, sărbătoriți la data de 9 septembrie

Sfântul Ioachim, era fiul lui Barpatir și provenea din tribul lui Iuda. Totodată era și un descendent al regelui David, căruia Dumnezeu îi relevase că Mântuitorul Lumii se va naște din sămânța lui. Împreună cu soția sa, Sfanta Ana, Sfantul Ioachim a trait in Nazaretul Galileei.

Pe măsură ce îmbătrânea, cuplul suferea din ce în ce mai mult din cauza faptului că nu avea copii, în ciuda rugaciunilor lor. După ce Ioachim a fost umilit în templu pentru că era lipsit de urmași, el s-a retras în sălbăticie, pentru a se ruga. Acolo a primit de la arhanghelul Gavriil vestea ca Ana va naște o fată, numită Maria, ce urma a fi închinată Domnului.

Același înger a înștiințat-o și pe Sfânta Ana despre copila daruită de către Dumnezeu. Maria era sortită să ajungă cea mai binecuvântată dintre femei, ca fecioara născătoare de Dumnezeu. La vârsta de trei ani, Sfânta Fecioara Maria a fost încredințată de către părinții ei, Ioachim și Ana, templului din Ierusalim.

Tradiții și obiceiuri la români cu această ocazie

În tradiția populară, de Sfinții Ioachim și Ana se spune că nu ai voie să speli haine, gestul fiind considerat o lipsă de respect pentru mama Fecioarei Maria.

Sfânta Ana este protectoarea celor mici și a femeilor însărcinate, așa că astăzi se spune că este bine să cumperi un cadou pentru un copil din familie.

În Moldova se spune că femeile însărcinate care intră în biserică în ziua sărbătorii de Sfinții Ioachim și Ana se vor bucura de o sarcină fără probleme și de o naștere ușoară, iar copilul le va fi sănătos.

Astăzi nu este bine ca părinții și copiii să se certe între ei. Se spune că nu trebuie ca părinții să își supere copii, și nici cei mici la rândul lor nu trebuie să îi necăjească pe cei mari. Gestul este considerat unul agucător de ghinion, iar relația dintre rude se va răci pentru multă vreme.

În alte regiuni ale țării, sau din afara ei, Sfinții Ioachim și Ana sunt invocați astăzi în rugăciunile cuplurilor ce nu pot avea copii.

Rugăciune către Sfânta Ana

În tradiția românească se consideră că rugăciunea pentru Sfânta Ana este aducătoare de noroc și multă bucurie. Iată cum, potrivit Doxologia.ro, s-a rugat Sfânta Ana înainte de a o aduce pe lume pe Fecioara Maria:

„Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo.”

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților