Stelian Ion: Avem ultimele discuții pe Legile Justiției. Codul penal deja a fost finalizat în Minister. În două săptămâni e gata și CPP. Urmează o toamnă efervescentă din punct de vedere parlamentar (VIDEO)

Stelian Ion: Avem ultimele discuții pe Legile Justiției. Codul penal deja a fost finalizat în Minister. În două săptămâni e gata și CPP. Urmează o toamnă efervescentă din punct de vedere parlamentar (VIDEO)
Ministrul Stelian Ion a vorbit, luni, despre Legile Justiției, Codurile penale și alte proiecte ce urmează să fie votate, în toamnă, de Parlament. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat, luni, că toamna aceasta va fi una „efervescentă”, căci în Parlament vor ajunge la vot mai multe proiecte la care a lucrat și lucrează ministerul pe care îl conduce. Ion s-a referit la cele trei Legi ale Justiției, la punerea în acord a Codurilor penale cu decizii ale Curții Constituționale, la punerea în acord a legistlației cu mai multe directive europene, dar și la alte proiecte. Toate urmează să ajungă la vot în Legislativ.

Stelian Ion, despre noile Legi ale Justiției și alte proiecte ale Ministerului

„Lumea privește cu mari așteptări în primul rând din partea Ministerului și ministrului Justiției să se refacă legile, să se repare stricăciunile din trecut și să se modernizeze Justiția. Nu e doar atributul ministrului, e rolul Guvenrului și al Parlamentului, așa încât nu doar ministrul ar avea o problemă cu această tergiversare, ci întreaga coaliție, mai ales că în MCV s-a subliniat importanța desființării SIIJ. Până nu facem acești pași concreți, e puțin probabil că se va ridica foarte curând acest mecanism.

Aceste lucruri sunt în discuțiile unui grup de lucru împreenă cu colegii din Parlament. Au fost câteva lucruri care nu au fost lămurite pe deplin și sunt ultimele discuții pe care le avem în privința Legilor Justiției.

Eu anunț o toamnă efervescentă din punct de vedere parlamentar, pentru că în iulie și august vom trimite mai multe proiecte în Parlament. Nu e vorba doar de cele trei Legi ale Justiției, care însumează 600 de articole și care reprezintă funamentul Justiției, ci și de alte legi impotante privind personalul auxiliar, statutul personalului de probațiune. Sunt legi care vizează punerea în acord cu unele directive UE, avertizorii de intergitate, legea privind procedura de insolvență, punerea în acord a Codurilor cu deciziile CCR.

Codul penal deja a fost finalizat în Minister, l-am înaintat către colegi pentru a fi analizat. În maxim două săptămâni va fi finalizat și Codul de procedură penală.

S-au deschis multe șantiere în care s-a lucrat în același timp, de aceea am spus că toamna va fi o perioadă în care Parlamentul va lucra intens prin adoptarea acestor proiecte pe Justiție”, a declarat ministrul USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion.