Stelian Ion, despre Secția specială: Decizia CCR intră cumva în contradicție cu decizia CJUE. Este de așteptat pe viitor o reacție din partea Comisiei Europene

Stelian Ion, despre Secția specială: Decizia CCR intră cumva în contradicție cu decizia CJUE. Este de așteptat pe viitor o reacție din partea Comisiei Europene
Foto: Inquam Photos/George Calin

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat că decizia Curții Constituționale privind funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție intră cumva în contradicție cu decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, în sensul în care se stabilește prevalența dreptului intern asupra dreptului Uniunii Europene, astfel că pe viitor este de așteptat o reacție din partea Comisiei Europene.

Stelian Ion, despre desființarea Secției speciale și decizia CCR

„Decizia CCR intră cumva în contradicţie cu decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în sensul în care se stabileşte prevalenţa dreptului intern asupra dreptului Uniunii Europene. Acest lucru nu poate decât să încurce şi mai tare. Este de aşteptat pe viitor o reacţie din partea Comisiei Europene, pentru că lucrurile nu pot rămâne aşa. În general, curţile constituţionale din spaţiul Uniunii Europene au avut un dialog bun cu Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, lucrurile sunt armonizate, doar că uneori există astfel de decizii care vin în contradicţie cu ceea ce spune CJUE şi în cazul acesta nu rămâne decât un instrument, acela în care Comisia Europeană să ia atitudine şi, cum se pare că deja a procedat în cazul Germaniei, e posibil să ne aşteptăm pe viitor că se va întâmpla şi în cazul României”, a spus ministrul Justiției marți la RFI, potrivit Agerpres.

Stelian Ion consideră că soluția corectă este varianta promovată de Guvern, și anume cea în care SIIJ este desființată și se respectă competența după materie.

„Soluţia corectă este cea pe care a promovat-o Guvernul şi aceasta înseamnă desfiinţarea secţiei şi respectarea competenţei după materie, astfel încât dosarele care ţin de criminalitatea organizată să meargă la DIICOT, cele care ţin de corupţie să meargă spre DNA, cele care au un alt obiect să meargă, după competenţă, la parchetele fie de pe lângă Înalta Curte, fie de pe lângă curţile de apel, deci este o competenţă împărţită, partajată între mai multe structuri de parchet. Este soluţia cea mai bună, a fost eficientă în trecut. Or, acum, dacă se merge spre soluţia în care să fie ocolit DNA-ul, ar fi un semnal foarte, foarte greşit care s-ar da faţă de ideea de luptă împotriva corupţiei, adică ar fi un vot de blam faţă de DNA, nemeritat şi care nu poate fi acceptat, în opinia mea”, a adăugat Stelian Ion.