SUA „va putea în curând să le numească” aliate NATO pe Suedia și Finlanda, spune Antony Blinken: „Se integrează deja în activitatea noastră”

SUA „va putea în curând să le numească” aliate NATO pe Suedia și Finlanda, spune Antony Blinken: „Se integrează deja în activitatea noastră”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Chris J Ratcliffe

SUA „va putea în curând să le numească” aliate NATO pe Suedia și Finlanda, a declarat șeful diplomației americane, joi, după o întâlnire cu omologii săi de la Stockholm și Helsinki, când a fost întrebat despre aderarea lor în Alianța Nord-Atlantică, transmite CNN.

Antony Blinken: SUA „va putea în curând să le numească” aliate NATO pe Suedia și Finlanda

„Sunt convins, pe baza a tot ceea ce știu, că în curând vom puteam numi oficial ambele țări aliate ale noastre (…). Finlanda și Suedia se integrează deja în activitatea noastră”, le-a transmis Antony Blinken reporterilor prezenți la Departamentul de Stat. „Nu poate exista nicio îndoială din partea nimănui că sunt pregătite, astăzi, să fie membre ale alianței”, a subliniat secretarul de stat al SUA.

Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO în acest an, în contextul invaziei ruse în Ucraina, dar ratificarea protocoalelor a fost întârziată de Turcia și Ungaria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat ambele țări că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), încadrat de Ankara în lista organizațiilor teroriste.

Totodată, liderul turc a solicitat Finlandei să renunțe la embargoul pe armament pe care i l-a impus Ankarei în 2019, după invazia turcă în nordul Siriei, un pas pe care Suedia – care se alăturase și ea embargoului – l-a făcut în septembrie.

„Turcia a ridicat (a adus în discuție, n.r.) preocupări de securitate importante în acest proces, iar procesul este utilizat eficient și productiv pentru a aborda acele preocupări. Nu voi vorbi pentru niciunul dintre colegii mei în această privință, cu excepția faptului că, după cum am observat noi, ceea ce au făcut ambele țări în relaționarea cu Turcia și cu NATO însăși a fost să abordeze aceste preocupări în moduri tangibile”, a explicat Antony Blinken.

Deciziile NATO se iau prin consens, ceea ce înseamnă că toate cele 30 de state aliate trebuie să aprobe intrarea celor două națiuni nordice. Turcia este singura țară care și-a exprimat public opoziția, însă nici Ungaria nu a ratificat încă protocoalele de aderare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti