Tudorel Toader a cerut Guvernului publicarea raportului GRECO privind modificările aduse legilor justiţiei

Tudorel Toader a cerut Guvernului publicarea raportului GRECO privind modificările aduse legilor justiţiei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat miercuri, după ce Grupul de State Împotriva Corupției (GRECO) a anunțat că a adoptat un nou raport ad-hoc privind reformele justiție din România și a solicitat autorităţilor din ţara noastră să vină cu explicații, în scris, în fața Consiliului Europei.

Ministrul afirmă că a semnat un memorandum adresat Guvernului prin care solicită autorizarea publicării Raportului GRECO.

Tudorel Toader a ţinut să sublinieze că Executivul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea acestui raport.

„În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedură ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiţiei. Autorităţile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34, par.3 şi 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informaţiile conţinute în rapoarte sunt confidenţiale, până la data publicării.
Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare şi de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România.
În acest context, am semnat memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului”, a scris miercuri Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

Anunţul ministrului vine după ce presa a speculat că raportul Grupului de State Împotriva Corupției (GRECO) este extrem de critic faţă de modificările aduse legilor justiţiei şi că documentul ar fi ţinut „secret” de către ministrul Toader.

Atât Asociația profesională Forumul Judecătorilor din România, cât şi senatoarea PNL Alina Gorghiu i-au cerut miercuri ministrului Justiţiei să publice imediat raportul GRECO.