Un comunicat al Guvernului susține că va fi respectată decizia Curții Constituționale. Membrii Guvernului anunță însă contrariul

Un comunicat al Guvernului susține că va fi respectată decizia Curții Constituționale. Membrii Guvernului anunță însă contrariul

Într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului se arată că “Guvernul României consideră firească decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia. Guvernul României consideră că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată astăzi de Curtea Constituţională.

Totuși, un membru al Guvernului, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a anunțat explicit că Guvernul NU va respecta decizia Curții Constituționale, acesta susținând că referendumul ar urma să aibă loc după Ordonanța Guvernului, nu după decizia Curții. (Detalii AICI).

Și Ioan Ghișe de la PNL a susținut același lucru, îndemnând practic la încălcarea deciziilor Curții Constituționale (Detalii AICI). Avocatul Lucian Bolcaș (PSD) s-a pronunțat și el, susținând că va fi respectată Ordonanța Guvernului și nu decizia Curții. Mai mult, senatorul PSD Dan Șova a dat de înțeles că USL va pune în aplicare un tertip legislativ prin care să nu respecte decizia Curții. El a spus că această decizie trebuie armonizată cu legea referendumului abia în 45 de zile, deci după referendumul din 29 iulie.

Curtea Constituțională a decis marți că referendumul de suspendare a președintelui este valabil doar dacă participă jumătate plus unu din cetățenii cu drept de vot (Detalii AICI). În aceste condiții, potrivit datelor de la alegerile locale, ar fi nevoie de peste 9 milioane de participanți la vot pentru a se întruni această majoritate. (Detalii AICI)