Un europarlamentar român va da piept cu negociatorii britanici: Gheorghe Falcă reprezintă Parlamentul European la negocierile cu Marea Britanie

Un europarlamentar român va da piept cu negociatorii britanici: Gheorghe Falcă reprezintă Parlamentul European la negocierile cu Marea Britanie

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a fost ales să reprezinte Comisia pentru Petiții din cadrul Parlamentului European în negocierile dintre Legislativul european și Marea Britanie.

Cei 20 de europarlamentari aleși să reprezinte Parlamentul European vor face un raport pe care îl vor înainta Consiliului European până în iunie, iar acest document va fi fundamental pentru modul în care vor decurge negocierile asupra unui nou acord între UE și Marea Britanie.

“La 1 februarie 2020, Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, o decizie politică pe care o regretăm, însă istoria nu se oprește aici. Tocmai de aceea, voi susține în calitate de raportor ca UE și Marea Britanie să ajungă cât mai repede la un acord care să fie benefic ambelor părți”, explică europarlamentarul PPE.

“La aceste negocieri voi încerca să reprezint cât mai bine interesele românilor care se află astăzi în Marea Britanie, dar voi încerca totodată să mă asigur și că românii care vor dori să meargă acolo în viitor, să muncească, să studieze sau chiar să călătorească, o vor putea face ca și până acum”, adaugă acesta.

Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție în timpul căreia se aplică legislația Uniunii și în Regatul Unit. Această perioadă se va încheia la 31 decembrie 2020, însă ea poate fi prelungită.

„Eu sper să ajungem cât mai repede la un acord benefic tuturor cetățenilor, atât celor din UE cât și celor britanici”, mai spune liderul liberal.

Singurul europarlamentar român care va participa la aceste negocieri arată că nu susține teza unora care vor să pedepsească Marea Britanie, pentru a o oferi drept exemplu pentru alte țări.

“O astfel de teză este greșită. Marea Britanie rămâne un partener major și un prieten al Uniunii Europene. Ca român vă spun că trebuie să îi fim recunoscători Marii Britanii care este al doilea cel mai mare contributor la securitatea noastră, după Statele Unite. În plus, Marea Britanie este una dintre puținele țări vest-europene care împărtășesc temerile est-europenilor atunci când vine vorba de potențiala amenințare rusească”, mai spune europarlamentarul român.