Unde merg banii din PNRR. Dan Vîlceanu, pe B1 TV: Eu cred că în România fondurile europene se văd cel mai bine în infrastructura rutieră sau feroviară și în zona de sănătate (VIDEO)

Unde merg banii din PNRR. Dan Vîlceanu, pe B1 TV: Eu cred că în România fondurile europene se văd cel mai bine în infrastructura rutieră sau feroviară și în zona de sănătate (VIDEO)
Foto: Dan Vîlceanu / Facebook

Pentru România, reformele pe care le presupune PNRR sunt mai importante decât banii alocați prin acest plan de redresare și reziliență, s-a arătat de părere ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dan Vîlceanu (MIPE), pe B1 TV: „Ideea este să ne concentrăm pe ce e important, să înțelegem că acest Plan Național de Redresare și Reziliență e un lucru bun pentru România”

Întrebat unde merg primii bani din PNRR, liberalul a declarat: „Vă spuneam chiar încă de anul trecut că sunt câteva jaloane atinse. Noi o să facem prima cerere de plată undeva în luna mai și acolo vom avea la bază toate jaloanele pe care le-am atins până la finalul lunii decembrie. Sunt câteva jaloane pe care le-am atins și de unde putem să luăm bani, aici mă refer la acea reformă privind conectarea caselor de marcat la serverele ANAF. Acel jalon a fost atins, trebuia să conectăm 150.000 de case de marcat la finalul lui 2021 și avem deja peste 500.000 de case de marcat”.

„Acești bani vin și îți acoperă deficitul bugetar, deci practic îți intră în buget și de acolo poți să îi folosești. (…) Nu știu care va fi suma exactă sau ce facturi au fost aduse pe autostrada A3, unde, la fel, putem deconta pentru că și aceea este investiție prinsă în PNRR. Ușor, ușor încep lucrurile să funcționeze, dar sunt sume foarte mari de bani care vor veni pe call-uri de proiecte care sunt deja în pregătire. De exemplu, la Ministerul Dezvoltării, suntem avansați și deja au fost publicate ghidurile pentru call-uri de proiecte pentru componenta valul renovării și fondul local, unde cu tot cu partea de supracontractare ne ducem undeva spre 5,5 miliarde de euro pentru UAT-uri, primării, consilii, județene”, a adăugat ministrul.

O altă componentă din PNRR se referă la zona de sănătate

„Avem în PNRR o componentă foarte serioasă de sănătate. Știți că sunt 20 și ceva de spitale acolo, pe care le poți moderniza, poți să faci corpuri noi de spital ș.a.m.d. E un lucru de care avem nevoie”, a spus Dan Vîlceanu.

Liberalul consideră că, în România, „banii europeni se văd cel mai bine și se pot vedea cel mai bine în zona de infrastructură rutieră sau feroviară și în zona de sănătate”.

„Cred că aici lucrurile au stat pe loc. Cu toții vedem cum arată spitalele, cum arată infrastructura de transport în România și poți să vezi foarte repede rezultate. Ideea este să ne concentrăm pe ce e important, să înțelegem că acest Plan Național de Redresare și Reziliență e un lucru bun pentru România”, a continuat Dan Vîlceanu, care a vorbit pe B1 TV și despre implementarea PNRR, dar și despre situația pensiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe