Urmează “Ziua Schengen pentru România” – Austria ne blochează accesul. Cancelarul Nehammer a sfidat corespondenții români și a părăsit conferința

Urmează “Ziua Schengen pentru România” - Austria ne blochează accesul. Cancelarul Nehammer a sfidat corespondenții români și a părăsit conferința
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Roland Schlager

Decizia privind aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi, 8 decembrie

Ordinea de zi a Consiliului JAI a fost stabilită în cadrul reuniunii COREPER 2 a ambasadorilor statelor membre ale UE, desfășurată la Bruxelles.

Austriei se opune și susține scoaterea României și a Bulgariei și păstrarea Croației; ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne a fost stabilită, urmând ca joi să fie votată includerea celor trei țări estice.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI figura joi punctul “Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România” (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia, păstrându-se aceeași agendă care a fost comunicată și săptămâna trecută.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că România va cere organizarea unui vot pentru aderarea țării la spațiul de liberă circulație Schengen, joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE, subliniind că țara noastră este susținută de toate țările și instituțiile UE, cu excepția Austriei, și că starea de incertitudine nu mai poate continua.

 O decizie privind extinderea spațiului Schengen poate fi luată doar prin unanimitatea statelor membre care fac parte din zona de liberă circulație

Decizia de admitere a unui stat în spațiul Schengen poate fi adoptată numai în unanimitate la nivelul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Dacă situația Croației pare a fi neproblematică, – iar cel mai nou stat membru al UE va fi primit în spațiul Schengen – aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen rămân incerte până în ultima clipă.

După ce România „a rezolvat” opoziția Olandei și Suediei, ultimul stat care mai trebuie convins să nu se opună aderării României la Schengen rămâne Austria; cancelarul austriac Karl Nehammer a precizat că va susține aderarea Croației, în vreme ce va fi rezervat în ceea ce privește România și Bulgaria, pretextele nejustificate ale Vienei fiind legate de rutele pentru migranți.

Cancelarul austriac a sfidat jurnaliștii români cărora le-a întors spatele

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a sugerat miercuri că Viena se va opune prin veto aderării României și Bulgariei la Schengen, iar în cadrul conferinței de presă a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii români – relatează Defense Romania.

Iritat de întrebările presei din România, Karl Nehammer a părăsit conferința neputând explica motivele pentru care România este sfidată de votul Austriei.

Nehammer a refuzat întrebările în engleză ale corespondenților de la București preferând să discute doar cu cei austrieci.

„Puteți explica de ce sunteți de acord cu Croația în Schengen, dar nu cu Bulgaria și România?”, au întrebat jurnaliștii români, care au prezentat cifre ale faptului că, paradoxal, majoritatea migranților ajung în Austria chiar prin Croația.

Întrebările au fost ignorate cu aroganță de cancelarul austriac; acesta a întors spatele presei și a părăsit conferința

În cadrul scurtei conferințe pe care a avut-o cu Manfred Weber (șeful PPE), cancelarul austriac a dat de înțeles că poziția Austriei rămâne fermă menționând că e nevoie de un alt calendar de aderare, la primăvară.

Tot azi, ministrul de interne al Austriei a transmis direct la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a bloca prin veto accesul României şi Bulgariei la spaţiul Schengen „din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta„.

Austria și Olanda dezbină Europa: Bulgaria amenință cu reacții dacă va fi lăsată dincolo de gardul Schengen

Bulgaria amenință că, în cazul în care Olanda și Austria se vor opune prin veto aderării sale la Schengen, va lua măsuri de retorsiune. Declarația vine chiar de la premierul interimar Galab Donev, care a subliniat totuși că „bunul simț ar putea prevala” în zilele rămase până la votul decisiv.

Oficialul nu a precizat care ar putea fi măsurile Bulgariei dar a adăugat: „sperăm că nu va fi nevoie să facem acest lucru”.

„Există o suspiciune de standarde duble, în special din partea Olandei”, a adăugat premierul bulgar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)