Ludovic Orban, după ce USR PLUS a anunțat că respinge PNDL 3: Reprezentanții USR au participat la ședința coaliției în care s-a agreat lansarea acestui plan. Să foloseşti astfel de argumentaţii penibile… (VIDEO)

Ludovic Orban, după ce USR PLUS a anunțat că respinge PNDL 3: Reprezentanții USR au participat la ședința coaliției în care s-a agreat lansarea acestui plan. Să foloseşti astfel de argumentaţii penibile... (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

USR-PLUS a transmis, joi, că nu va susține implementarea unui al treilea Plan Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Anunțul a fost făcut pe Facebook de formațiune și distribuit apoi de Vlad Voiculescu, liderul USR PLUS București.

În schimb, Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat joi seară, pentru B1 TV, că liderii USR PLUS prezenți în ședința coaliției de guvernare au agreat acest plan.

Cei din USR PLUS București nu acuză PNL, ci „îi acuză pe reprezentanții USR care au participat la ședința coaliției în care s-a discutat și s-a agreat lansarea acestui PNDL. Dl Voiculescu, e adevărat, nu a participat”, a declarat Orban în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

„M-au surprins declaraţiile pe care le-am văzut la anumiţi lideri USR împotriva PNDL 3. Noi am decis în coaliţie lucrul acesta, în prezenţa unei echipe care a reprezentat USR-PLUS, care a fost condusă de Dacian Cioloş, în care au mai fost şi alţi reprezentanţi USR-PLUS. Să foloseşti astfel de argumentaţii, care sunt penibile… Noi gestionăm acest program. Dacă noi îl gestionăm corect îl facem pentru binele public”, a mai spus Orban.

El a insistat apoi că PNDL 3 este necesar deoarece „noi suntem într-o situație în care nu ai altă sursă de finanțare pentru astfel de investiții, proiecte din infrastructură”.

Anterior, USR PLUS argumentase astfel decizia de respingere a PNDL 3: „USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre PNDL 3

„Aici trebuie să cunoști legislația, Legea Finanțelor Publice, ai o grămadă de legi. Tu nu poți să faci un proiect de investiții… Ca să realizezi un proiect de investiții, trebuie să faci o documentație tehnico-economică, în baza unui studiu de fezabilitate. Dacă e o investiție mai complexă, faci și studiul de prefezabilitate. Studiul de fezabilitate îți indică valoarea aproximativă a investiției, pe baza unor studii foarte serioase, sunt analize multiple. Documentația tehnico-economică e aprobată, dacă e o investiție locală, în Consiliul Local, ea stabilește valoarea aproximativă a lucrării. Apoi faci și proiectarea și execuția. La fiecare pas ai proceduri de licitație care sunt respectate. Noi gestionăm programul, e vorba de Guvernul PNL – USR/PLUS-UDMR!”, a explica Ludovic Orban, pentru B1 TV.

Acesta a spus apoi că banii „nu sunt dați din pix”, ci „e un program multianual prevăzut să fie realizat între 2021 și 2028. El va presupune niște pași, se va adopta o Ordonanța de Urgență. În OUG se stabilește ce tipuri de investiții sunt finanțate. Deja discuția a fost foarte clară. Finanțăm investiții în infrastructura fundamentală, în dezvoltarea comunităților locale. Cum să nu finanțezi distribuți de gaz natural? Cu atât mai mult cu cât în PNRR s-a diminuat suma de la alocarea pe care am gândit-o inițial de la 800 la 400 de milioane. Urmează să se finanțeze rețele de distribuții de gaz numai în Oltenia. În restul țării… România e una din țările cu cele mai mari resurse de gaz, dar 40% din populație nu se încălzește cu gaz”.

Liderul PNL a mai precizat că derularea PNDL 3 se va face prin Ministerul Dezvoltării.

În OUG și normele metodologice vor fi prevăzuți „pași foarte stricți”, a insistat apoi Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari