Vasile Dîncu: Președintele PSD poate câştiga alegerile prezidenţiale, dar nu bazându-se numai pe voturile partidului

Vasile Dîncu: Președintele PSD poate câştiga alegerile prezidenţiale, dar nu bazându-se numai pe voturile partidului
Foto: Guvernul României / Facebook

Vasile Dîncu, liderul Consiliului Naţional al PSD, crede că Marcel Ciolacu, liderul partidului, poate câștiga alegerile prezidențiale din 2024, dar asta dacă nu se bazează numai pe voturile formațiunii. Ar mai conta și dacă Ciolacu face un mandat bun pentru România. Dîncu a precizat că face astfel de declarații și ca sociolog.

Dîncu e de părere că Ciolacu poate câștiga alegerile prezidențiale

Vasile Dîncu a spus că în concluziile sale a plecat de la mai multe ipoteze și că i se pare falsă ideea că până acum candidații PSD au pierdut prezidențialele pur și simplu pentru că erau președinții PSD: „Am fost acolo, am făcut exit-pollurile, am văzut greşelile strategice care s-au făcut, aş putea să spun că nu a fost numai acest lucru. Nu a existat preocuparea de a construi o platformă de stânga mai largă”.

Una dintre greșelelile la care s-a referit acesta a fost faptul că au fost angajați mereu consultanți americani, or sfaturile lor nu se potrivesc pe situația din România.

„Eu cred că preşedintele PSD poate câştiga alegerile (prezidenţiale – n.r.), dar nu bazându-se numai pe voturile partidului, ci aducând în jurul lui şi alte formaţiuni civice, de la ecologişti, la alte forme de centru-stânga, promovând un numit tip de comunitarism ca în Transilvania, ajutând comunităţile să se exprime. Trebuie să faci o politică cu mai multe viteze, ai nevoie de o viteză pentru sud alta pentru Transilvania. În Transilvania oamenii vor mai multe drepturi şi autonomie, în Moldova şi sud au nevoie de mai mult sprijin din partea statului, au nevoie de resurse pentru dezvoltare, trebuie să găseşti un mixt de politici”, a explicat Vasile Dîncu la Prima News TV, potrivit News.ro.

Acesta a mai afirmat că Marcel Ciolacu va avea șanse în plus să câștige prezidențialele dacă face un mandat bun acum cât e la guvernare: „Acum avem mai multe argumente, legate de faptul că contracandidatul nostru va fi nu din opoziţie, ci din partidul care a condus România în ultimii ani, nu mai poate să vină unul care este nevinovat. Ar putea să conteze şi mandatului lui Marcel Ciolacu, dacă reuşeşte un mandat bun pentru România”.

Și în trecut Vasile Dîncu a spus că Marcel Ciolacu ar fi cea mai bună variantă de candidat PSD la prezidențiale.

Ce a spus Ciolacu despre candidatul PSD la prezidențiale

În schimb, Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că au apus vremurile în care liderul PSD era automat și candidatul partidului la prezidențiale. El a spus că va exista un scrutin intern în cadrul căruia va fi stabilit candidatul partidului și că nu este exclus ca acesta să fie unul care nu e membru PSD.

„Singura discuție pe care am avut-o foarte clar, viitorul candidat al Partidului Social Democrat va fi ales de către fiecare organizație, de fiecare consilier comunal, municipal, viceprimar, primar, în conferințe de alegeri în întreaga țară. Schimbăm cu totul sistemul de desemnare a candidatului pentru funcția de Președinte al României”, declara liderul PSD anul trecut.

Mai curând, acesta a spus că PSD ar putea merge la prezidențiale cu un intelectual: „Când avem discuţia de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. De data aceasta PSD nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual”.

Urmăriți B1TV.ro și pe