Violeta Alexandru a anunțat că statul va suporta 50% din salariul angajaților cărora li se reduce programul de lucru / 2.500 de lei vor fi acordate pentru fiecare telesalariat

Violeta Alexandru a anunțat că statul va suporta 50% din salariul angajaților cărora li se reduce programul de lucru / 2.500 de lei vor fi acordate pentru fiecare telesalariat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat că statul va acoperi diferența de salariu pentru angajații cărora le este redus programul de lucru, deci și salariul, astfel încât aceștia să nu aibă deloc de suferit. Firmele trebuie să îndeplinească două condiții pentru a avea acces la această facilitate, care face parte dintr-o serie mai largă de măsuri gândite de Guvern în sprijinul patronilor și angajaților afectați de criza coronavirusului. Potrivit ministrului liberal, 700.000 de oameni vor beneficia de măsură. Alexandru a mai anunțat că Executivul va acorda, prin intermediul angajatorului, 2.500 de lei pentru fiecare salariat care a lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă.

Violeta Alexandru anunță sprijin pentru angajații cărora le este redus programul de lucru din cauza crizei COVID-19

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat vineri, la sfârșitul ședinței de Guvern, că statul va acoperi diferența de salariu pentru angajații cărora le este redus programul de lucru, deci și salariul. Practic, în cazul firmelor afectate de criza generată de coronavirus, angajații nu vor fi afectați în ceea ce privește partea de venit. Din calculele Guvernului, de această măsură ar urma să beneficieze circa 700.000 de oameni.

„Statul urmează să plătească diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Maximum ce se poate reduce din activitatea unei persoane este de 50% din contractul de muncă.

Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate, și se poate face pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii”, a explicat ministrul Muncii, la finalul ședinței de Guvern de vineri.

Pentru a accesa acest pachet, firmele trebuie să respecte două condiții:

  • cel puțin 10% dintre salariați trebuie să lucreze cu program redus
  • cifra de afaceri din luna anterioară luării acestei măsuri trebuie să fie cu cel puțin 10% mai mică decât cea înregistrată în luna similară din 2019

Această măsură se va aplica până la 31 decembrie 2020. Sumele vor fi achitate prin acelaşi mecanism folosit și la șomajul tehnic, adică prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Se vor acorda 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmând ca banii să fie acordați o singură dată, pentru echipamentul necesar desfășurării activității de telemuncă”, a mai precizat Violeta Alexandru.

Sprijin din partea Guvernului și pentru muncitorii sezonieri și zilieri

„Ne adresăm în continuare şi altor categorii aflate în căutare de sprijin în această perioadă, cum ar fi cei care lucrează în activităţi sezoniere, prin contracte individuale de muncă pe durată limitată. E vorba de acordarea unei sume care reprezintă 41,5% din câştigul salarial al acestora, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de trei luni. Şi pentru sezonieri, căci la ei mă refer, plata se va face în sistem de rambursare prin Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă în 10 zile de la depunerea cererii”, a mai declarat ministrul liberal.

Violeta Alexandru a mai precizat că zilierilor li se deconta, prin intermediul angajatorilor, un cuantum de 35% din remuneraţie, până la 31 decembrie. Plăţile se vor face prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

„În 10 zile de la depunerea cererii oamenii vor putea beneficia de acest nou tip sprijin pe care echipa guvernamentală înţelege să îl investească în cei care muncesc în România”, a mai precizat aceasta.

Impactul bugetar pentru toate măsurile din pachet este estimat la 2,5 miliarde de lei.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“