Virgil Popescu: Black Sea Oil & Gas va da drumu la producția de gaz natural din Marea Neagră în vară / Au început pregătirile pentru exploatarea de la Caragea / Îmi doresc să aducem și LNG, și gaz din Azerbaidjan (VIDEO)

Virgil Popescu: Black Sea Oil & Gas va da drumu la producția de gaz natural din Marea Neagră în vară / Au început pregătirile pentru exploatarea de la Caragea / Îmi doresc să aducem și LNG, și gaz din Azerbaidjan (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că își dorește o reducere cât mai mare a dependenței de gaz rusesc. „Vom avea o reducere clară prin intrarea în producție a perimetrului celor de la Black Sea Oil & Gas, dar îmi doresc să aducem și LNG, și, de ce nu, gaz din Azerbaidjan”, a spus oficialul, joi seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Virgil Popescu, pe B1 TV: „Eu îmi doresc o reducere cât mai mare a dependenței de gaz rusesc”

„În această vară, practic, cei de la Black Sea Oil & Gas vor da drumu la producția de gaz natural din perimetrul din Marea Neagră al acestora și, practic, vom avea, o medie așa, un 3 milioane de metri cubi zilnic (…). S-a înființat sucursala Romgazului pentru a putea exploata zăcământul din Caragea, un zăcământ foarte important în onshore pe care Romgazul dorește să îl exploateze”, a precizat ministrul Energiei.

Întrebat când începe explotarea la Caragea, el a explicat: „S-au început deja săpăturile de sonde. Este un zăcământ de adâncime acolo, s-au început deja pregătirile pentru săparea de sonde de adâncime”.

„Mai mult, Romgaz, în două luni de zile, va crește producția pe alte sonde din zona Snagov, o să vedeți, cu 250.000 de metri cubi zilnic, deci lucrăm și în zona onshore. (Pentru) perimetrul cel mai mare pe care România îl are în Marea Neagră, acel Neptun Deep, a fost aprobat contractul modificat de achiziție a părților de la Exxon, marți, în Consiliul de Administrație al Romgaz, și o să fim practic în linie dreaptă pentru achiziția acestuia”, a continuat Virgil Popescu.

Întrebat cum ajunge gazul natural lichefiat (LNG) din porturile grecești în România, liberalul a adăuat: „Numai prin interconectorul dintre Grecia și Bulgaria poate să ajungă, dar v-am dat și o altă rută alternativă pentru LNG din porturile turcești prin coridorul interbalcanic, care este operațional de la sfârșitul anului trecut”.

„Practic, România, începând cu sfârșitul anului trecut, are în sfârșit o rută de aprovizionare. Până acum am fost pur și simplu excluși din culoarele de transport. Am lucrat în acești doi ani de zile și avem rută de aprovizionare, practic, cu altă sursă de gaze decât cel din Federația Rusă”, a mai spus ministrul.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă putem reduce dependența de gaz rusesc și mai mult până la sfârșitul anului, ministrul Virgil Popescu a răspuns: „Cu certitudine, acesta este obiectivul nostru, al României, de reducere a dependenței. Vom avea o reducere clară prin intrarea în producție a perimetrului celor de la Black Sea Oil & Gas, dar îmi doresc să aducem și LNG, și, de ce nu, gaz din Azerbaidjan”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`