Adrian Mutu debutează azi ca antrenor al naționalei U21. Momentele care i-au definit cariera în fotbal

Adrian Mutu debutează azi ca antrenor al naționalei U21. Momentele care i-au definit cariera în fotbal

Adrian Mutu (41 de ani) debutează pe banca naționalei de fotbal a României, la U21, astăzi, 4 septembrie, de la ora 19:00. „Tricolorii mici” se vor duela cu Finlanda, în calificările pentru Campionatul European programat pentru 2021. Rămâne de văzut cât de mult succes va avea în calitate de tehnician. Până atunci, haideți să trecem în revistă principalele sale episoade din cariera de fotbalist.

„Briliantul” și-a început carieraîn 1996, la FC Argeș și și-a agățat ghetele în cui în 2016. Fostul număr 10 al naționaleieste unul dintre puținii fotbaliști români din ultimii 20 de ani care a reușit să se impună ca lider, respectiv jucător de bază la cluburile importante din vestul europei, participante în cupele europene. Cariera sa a cunoscut suișuri și coborâșuri, momente care au rămas întipărite în memoria fanilor „sportului rege”.

Adrian Mutu, la egalitate cu Gică Hagi

Adrian Mutu și Gică Hagi au fiecare câte 35 de goluri pentru echipa națională a României, golgheteri all-time.

Adi Mutu a jucat la două Campionate Europene pentru România, în anul 2000, fără să înscrie și în 2008, când a marcat în fața Italiei, dar a și ratat un penalty în fața lui Buffon, pe care a încercat să-l lobeze. Dacă ar fi înscris, „tricolorii” ar fi avut șanse mari să treacă de „grupa morții”, din care au mai făcut parte Franța și Olanda.În total, atacantul a bifat 6 partide la turneele finale.

Ultimul meci în care a reușit să marcheze a fost meciul de calificare pentru Cupa Mondială, disputat cu Ungaria, din martie 2013. A fost integralist, iar partida s-a terminat la egalitate, 2-2. Ultima sa apariție în tricoul naționalei a fost în aceeași campanie de calificare, în măcelul suferit contra Olandei, când „tricolorii” au pierdut cu 4-0. Doar 22 de minute a jucat Mutu.

Adrian Mutu, legendă la Fiorentina

FC Argeș, Dinamo București, Inter Milano, Hellas Verona, AC Parma, Chelsea Londra, Juventus Torino, Fiorentina, Cesena, AC Ajaccio, Petrolul Ploiești, FC Pune City (India) și ASA Târgu Mureș sunt echipele la care a jucat Adrian Mutu, de-a lungul carierei sale. Perioada de glorie a cunoscut-o în Italia, la Fiorentina.

Atacantul român a jucat la Fiorentina în perioada 2006 – 2011. A venit de la Juventus, pentru 8 milioane de euro. La Firenze a bifat 69 de goluri în 143 de meciuri și astfel, este al cincilea cel mai bun marcator din istoria clubului, după Gabriel Batistuta, Kurt Hamrin, Miguel Montouri și Giancarlo Antognoni.

Alberto Gilardino a înscris 63 de goluri, Luca Toni – 57, Robrto Baggio – 55, Rui Costa – 50, Enrico Chiesa – 45 pentru gruparea viola.

Adrian Mutu, suspendat de două ori și condamnat la închisoare

Mulți sunt de părere că Adrian Mutu ar fi putut ajunge mult mai sus din punct de vedere fotbalistic, dacă nu ar fi fost implicat în diverse scandaluri.

În 2004 a fost găsit pozitiv cu cocaină la un test anti-doping. A fost dat afară de la Chelsea și suspendat timp de 7 luni. Românul a provocat englezilor o pierdere de 13 milioane de lire sterline. Roman Abramovic l-a iertat pe Mutu, cu privire la achitarea prejudiciului. „Briliantul” debutase excelent la londonezi, cu 4 goluri în 3 meciuri, însă după venirea lui Jose Mourinho, au apărut neînțelegeri.

Pentru Mutu a urmat apoi Juventus, unde a fost coleg cu Zlatan Ibrahimovic. Experiența la bianconeri a fost un semieșec, pentru că Juve a fost retrogradat din cauza scandalului Calciocopoli. Astfel, românul a plecat de la club, la fel cum au procedat aproape toți jucătorii importanți de la acea vreme.

În 2010, Mutu a fost găsit pozitiv cu o altă substanță, sibutramină, pentru care a fost suspendat 9 luni. Tot în 2010, „Il Fenomeno” a bătut un ospătar, în Florența. A primit o condamnare de 14 luni cu suspendare și plata unor daune de 15.000 de euro, plus cheltuielile de judecată.