Grupa „morții” și grupa ideală a României în preliminariile pentru Campionatul Mondial 2022. Câte echipe din Europa vor merge la turneul din Qatar

Grupa „morții și grupa ideală a României în preliminariile pentru Campionatul Mondial 2022. Câte echipe din Europa vor merge la turneul din Qatar
foto: Hepta.ro / DPA Images / Vidar Ruud

România a urcat în urna a doua valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2022, poziție care poate ajuta naționala noastră să spere la o grupă mai accesiiblă de calificare.

În ultimii ani, jocul echipei naționale a României s-a menținut în linie, constant modest. În ciuda acestui fapt, norocul a fost de partea „tricolorilor” în repetate rânduri. S-au calificat cu greu la EURO 2016 în urma unui parcurs slab într-o grupă de calificare cu echipe accesibile, a reușit să ajungă la barajul pentru europeanul amânat pentru anul viitor grație ediției precedente din Nations League, iar acum a urcat în urna a doua a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2022 din Qatar după un egal cu Irlanda de Nord și o înfrângere usturătoare încasată de Rusia în fața Serbiei, 5-0, în UEFA Nations League.

România nu a mai ajuns la un campionat mondial din anul 1998, când a bifat optimile de finală în Franța. Cu 4 ani înainte, în Statele Unite, „Generația de Aur” a ajuns până în sferturile competiției. Astfel, în 2022, după 24 de ani de la ultima calificare și 5 turnee consecutive ratate, România are din nou o oportunitate importantă. În prezent, jocul nu este convingător, însă noua generație și o grupă accesibilă ar putea maximiza șansele.

Grupa ideală de calificare a României pentru CM 2022

Danemarca, România,Irlanda de Nord/ Finlanda/ Ungaria, Luxemburg, Andorra/ Feroe, San Marino/ Gibraltar

Grupa „morții” pentru România

Franța/ Anglia/ Spania/ Germania, România, Norvegia, Bosnia/ Albania/Muntenegru, Cipru, Moldova.

Cum arată urnele pentru preliminariile CM 2022:

Înaintea meciului cu Irlanda de Nord, România era pe locul 21 în clasamentul FIFA, la nivel european. În urma rezultatului de aseară însă, respectiv a victoriei Serbiei cu Rusia, naționala lui Mirel Rădoi a trecut pe 20, în fața rușilor.

În acest moment, în clasamentul FIFA, România are 1465.59 de puncte, iar Rusia1461.53. Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022 este programată pentru 7 decembrie 2020.

Urna 1: Belgia, Franța, Anglia, Portugalia, Spania, Croația, Italia, Danemarca, Germania, Olanda

Urna 2: Elveția, Polonia, Suedia, Țara Galilor, Austria, Ucraina, Turcia, Serbia, Slovacia, România

Urna 3: Rusia, Irlanda, Ungaria, Norvegia, Cehia, Scoția, Islanda, Irlanda de Nord, Grecia, Finlanda

Urna 4: Bosnia, Slovenia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Belarus, Israel, Georgia, Luxemburg

Urna 5: Cipru, Armenia, Feroe, Azerbaidjan, Estonia, Kosovo, Kazahstan, Lituania, Letonia, Andorra

Urna 6: Moldova, Malta, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino

Cine se va califica la CM 22

Cele 55 de echipe naționale vor fi împărțite în total în 10 grupe5 de câte 5 și 5de câte 6. La CM 2022 sunt rezervate 13 locuri pentru echipele europene.

Vor merge direct câștigătoarele celor 10 grupe și alte 3 formații în urma unui dublubarajla care vor participa ocupantele locurilor 2 și cel mai bine clasate două echipe din Nations League, altele decât cele calificate direct din preliminarii.