Întreaga conducere de la FC Barcelona a demisionat. Josep Bartomeu renunță la funcția de președinte, după un sezon dezastruos

Întreaga conducere de la FC Barcelona a demisionat. Josep Bartomeu renunță la funcția de președinte, după un sezon dezastruos
foto: Hepta.ro / DPA Images / Pau Venteo

Josep Maria Bartomeu a demisionat din poziția de președinte al clubului de fotbal FC Barcelona. Alături de el, întreaga conducere a clubului catalan a renunțat la funcții, informează Goal.com. Șeful echipei catalane a făcut un pas în spate pe fondul criticilor tot mai intense, cu un vot pentru retragerea încrederii la orizont.

Toată conducerea clubului FC Barcelona a demisionat

Decizia lui Bartomeu vine în contextul valului de reproșuri cu care s-a confruntat după ce FC Barcelona a fost zdrobită cu 8-2 de Bayern Munchen în Liga Campionilor – echipa bavarezăavea să câștige competiția în cele din urmă. În plus, înfrângerea usturătore culmina cu anunțul că Lionel Messi dorește să părăsească echipa catalană.

Deși în cele din urmă clubul a reușit să îl păstreze pe Leo Messi, cu superstarul argentinian alegând să rămână pentru se confrunta prin instanțe cu clubul care l-a crescut, poziția lui Bartomeu a fost pusă la îndoială săptămâni întregi.

Președintele Bartomeu și-ar fi încheiat oficial mandatul anul viitor, cu alegeri convocate pentru luna martie, dar membrii clubului catalan au cerut organizarea unui vot pentru retragerea încrederii astfel încât să îl înlăture din funcție cât mai repede.

Un număr total de 20.687 de voturi au fost adunate pentru moțiunea împotriva lui Bartomeu, depășind limita de 16.250 de semnături necesare pentru desfășurarea votului.

În mod repetat, conducerea Barcelonei a încercat să suspende sau să amâne votul, dar, luni, autoritățile locale au respins solicitarea clubului privind amânarea procedurilor. Prin urmare, votul trebuia să aibă loc în săptămânile următoare, dar acest lucru nu va mai fi necesar pentru că atât Bartomeu, cât și ceilalți membri ai conducerii au demisionat.

Barcelona lui Josep Bartomeu, de patru ori campioană a Spaniei

Josep Maria Bartomeu a venit la FC Barcelona în timpul președinției lui Joan Laporta, dar în cele din urmă avea să ajungă chiar el în această funcție, în ianuarie 2014. De-a lungul mandatului său, echipa „blaugrana” a câștigat La Liga de patru ori și Champions League 2014-15, dar cel mai probabil perioada petrecută la club rămâne marcată de prestația dezolantă a echipei din ultimul sezon.

Confruntându-se cu probleme pe piața transferurilor încă de la plecarea lui Neymar la Paris Saint-Germain, Barcelona a terminat sezonul 2019-20 fără să câștige vreun trofeu. Înfrângerea drastică suferită în compania lui Bayern Munchen nu a făcut decât să alimenteze tensiunile, iar „episodul Leo Messi” pare să fi umplu paharul.

În septembrie, Lionel Messi îl acuza pe Josep Bartomeu că „nu s-a ținut de cuvânt”, iar Luis Suarez afirma că este de părere că superstarul argentinian va rămâne la club dacă sosește o nouă conducere.