Viză pentru Novak Djokovic: Australia spune că starul tenisului nu este ținut captiv / Cazul Djokovic nu este singular, mai mulți sportivi au rămas fără viză

Viză pentru Novak Djokovic: Australia spune că starul tenisului nu este ținut captiv / Cazul Djokovic nu este singular, mai mulți sportivi au rămas fără viză
Imagini de la victoria lui Novak Djokovic cu Denis Shapovalov din semifinala Wimbledon 2021. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Adam Davy

Novak Djokovic nu este ținut captiv în Australia, a transmis un oficial de vârf, deoarece jucătorul de tenis, numărul unu mondial masculin, se confruntă cu deportarea din cauza regulilor de vaccinare împotriva virusului Sars-Cov-2, transmite BBC.

Cazul Djokovic nu este singular

Vedeta din Serbia rămâne în detenție pentru imigranți la Melbourne, după ce i s-a interzis intrarea, miercuri.

Luni, cu o săptămână înainte de începerea Australian Open, urmează să fie contestată în instanță. De asemenea, și jucătoarei de origine cehă, Renata Voracova, i s-a anulat viza pentru Australia, a informat vineri presa locală.

Acum, mai multă incertitudine înconjoară programul turneului pe care Novak Djokovic l-a câștigat de nouă ori. O a 10-a victorie l-ar face să devină cel mai de succes jucător de gen masculin, cu 21 de turnee de Grand Slam.

Djokovic, care a spus că se opune vaccinării , a primit o scutire medicală pentru a juca în turneu din motive nespecificate, într-o decizie care i-a înfuriat pe mulți australieni. Peste 90% din populația adultă a țării este complet vaccinată, dar se confruntă în continuare cu restricții pe măsură ce cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt în creștere.

Scutirea lui Djokovic a fost dată de două comisii medicale independente organizate de Tennis Australia, organismul care conduce evenimentul, și statul Victoria.

Dar miercuri, oficialii Australian Border Force (ABF) au declarat că jucătorul în vârstă de 34 de ani „nu a furnizat dovezi adecvate” pe aeroportul din Melbourne.

Novak Djokovic, liber să plece când dorește

Guvernul federal a criticat Tennis Australia pentru că a ignorat sfaturile ABF cu privire la cerințele de intrare. Vineri, Victoria a spus că nici Tennis Australia nu a reușit să transmită acest sfat.

Prim-ministrul Scott Morrison este, de asemenea, acuzat că politizează problema. Prim-ministrul însuși este sub presiune pe fondul creșterii infecțiilor cu Covid-19 în țară, iar alegerile federale sunt probabil să aibă loc de-abia în luna mai. Morrison a negat că anularea vizei a fost din cauza „oricărei poziții speciale în legătură cu Serbia”.

Într-un interviu acordat vineri postului de televiziune Channel 9, ministrul Afacerilor Interne Karen Andrews a spus că Djokovic „este liber să plece oricând alege să facă acest lucru și Border Force va facilita această alegere”.