Câte locuri din lume au aerul curat / Concentrația de poluanți din București depășește triplu nivelul admis

Câte locuri din lume au aerul curat / Concentrația de poluanți din București depășește triplu nivelul admis
Sursa foto: Pixabay

Potrivit unui studiu de specialitate la nivel mondial, doar 13 țări și regiuni din întreaga lume au avut anul trecut o calitate „sănătoasă a aerului”. Concentrația de particule fine în aerul din București a fost în 2022 de peste trei ori mai mare față de maximul considerat inofensiv pentru sănătate. Studiul de specialitate a fost realizat cu ajutorul datelor de la peste 30 de mii de stații de monitorizare.

Care sunt locurile cu cel mai curat aer

Aproape toate cele 131 de state si regiuni incluse in raport(90%) au o calitate a aerului aflată sub indicatorii recomandați de Organizația Mondiala a Sănătății. Concentrația de microparticule fine, cel mai periculos poluant, a depășit în aceste cazuri nivelul de cinci micrograme pe metru cub.

Așadar , doar șase țări si șapte teritorii din Pacific si Caraibe au un aer care nu afectează sănătatea oamenilor. Trei dintre țările cu aer curat sunt în Europa și este vorba de statele nordice – Estonia, Finlanda si Islanda. În topul aerului curat mai sunt Australia, Noua Zeelanda si Grenada.

Topul celor mai poluate țări

Asia și Africa sunt statele cu o concentrație maximă de poluanți de aer. În aerul țărilor de aici a fost înregistrată o concentrație de zece ori peste nivelul care nu este considerat periculos pentru sănătate.

Topul celor mai poluate tari este deschis de statul african Ciad, urmat de Irak si Pakistan. Un aer greu de respirat mai au Bahrain, Bangladesh si Burkina Faso.

În ceea ce privește calitatea aerului, cel mai poluat este orașul Lahore din Pakistan, unde nivelul particulelor periculoase din aer depășește de 17 ori norma admisibilă.

București este pe poziția 1.355 dintre cele peste 7.300 de orașe incluse în studiu. Concentrația de particule fine în aerul din București a fost anul trecut în medie de 17.1 micrograme pe metru cub. de peste trei ori mai mult fata de maximul considerat inofensiv pentru sănătate. O situație și mai rea este în Clui-Napoca – oraș care s-a plasat pe locul 628 în lume. Potrivit ONU.

Milioane de oameni mor in fiecare an din cauza poluării aerului.

Urmăriți B1TV.ro și pe