ALEGERI LOCALE 2020 | MAI ia măsuri suplimentare de verificare a adreselor unde se constată multiple cereri pentru stabilirea reședinței (VIDEO)

ALEGERI LOCALE 2020 | MAI ia măsuri suplimentare de verificare a adreselor unde se constată multiple cereri pentru stabilirea reședinței (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a declarat luni că, în prag de alegeri locale, MAI va efectua măsuri de verificare suplimentară a adreselor unde se constată mai multe cereri pentru stabilirea reședinței.

MAI vrea să preîntâmpine eventuale fraude la votul din 27 septembrie

Ministerul de Interne anunță verificări drastite pentru ca votul din 27 septembrie să nu poată fi fraudat. Se cunoaște deja că, în prag de alegeri, se constată mai multe cereri pentru stabilirea reședinței în diferite locații. Toate aceste mutări sunt doar pentru a contrabalansa balanța în favoarea unui candidat la locale.

„Astfel, în toate situațiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reședinței, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară. Declarația va fi consemnată pe cerere, în fața funcționarului de evidență a persoanelor.

Solicitantul va declara pe propria raspundere scopul/motivul stabilirii reședinței. Declarația va fi consemnată pe cerere, în fața funcționarului de evidență a persoanelor”, a transmis, luni, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

ALEGERI LOCALE 2020 | MAI ia măsuri suplimentare de verificare a adreselor unde se constată multiple cereri pentru stabilirea reședinței

Cum se va face verificarea reședinței

Direcția de Evidență a Persoanelor va verifica în baza de date numărul mențiunilor de reședință valabil înscrise la adresa respectivă. Dacă sunt înscriser cel puțin două mențiuni de reședință, va fi anunțată poliția, în vederea efecturăii verificărilor pe teren.

Dacă se constată că persoanele respective nu locuiesc unde au spus, cererile vor fi respinse.

Aplicația „Vot România” îți arată unde și cum votezi

Aplicația „Vot România”, lansată de Asociația Code for Romania, va arăta utilizatorilor cum pot vota la alegerile locale din 27 septembrie 2020.

„Vot România”facilitează accesul cetățenilor la informație și ajută la o mai mare transparență a procesului electoral, susțin dezvoltatorii, o organizație non-profit care dezvoltă pro bono soluții digitale pentru a rezolva probleme sociale.

Astfel, răspunzând la câteva întrebări simple, toți cei interesați vor putea să obțină, în mai puțin de două minute, toate informațiile privind procesul de vot din cadrul alegerilor locale din septembrie.

De asemenea, pe aplicație se va putea afla exact și care este secția la care sunt arondați cetățenii.

De asemenea, românii de peste hotare au la dispoziție aplicația „Vot Diaspora”, ce le va oferi sprijin pe durata alegerilor.

Aceștia pot afla unde pot vota, de ce documente au nevoie sau ce proceduri trebuie să parcurgă pentru a vota.

La ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 utilizatori unici din diaspora s-au informat prin votdiaspora.ro.