Afacerea corvetelor: Licitația pentru achiziționarea navelor, transformată într-un joc de-a „lozul în plic”. La mijloc sunt interesele ascunse ale lui Liviu Dragnea 

Afacerea corvetelor: Licitația pentru achiziționarea navelor, transformată într-un joc de-a „lozul în plic. La mijloc sunt interesele ascunse ale lui Liviu Dragnea 

România urmează să achiziționeze patru corvete și să modernizeze cele două fregate aflate în dotarea armatei, proceduri pentru care va plăti aproximativ 1,6 miliarde de euro. Câștigătorul licitației organizate de Ministerul Apărării Naționale urmează să fie anunțat la finalul lunii octombrie, însă, până acum, procedurile prin care se va acorda contractul nu au fost unele transparente, totul transformându-se într-un joc de-a „lozul în plic”, după cum notează jurnaliștii de la newsweek.ro.

Iar în spatele acestei achiziții se află și ”interesele ascunse ale liderului PSD, Liviu Dragnea”, mai notează sursa citată.

Potrivit calendarului transmis de Ministerul Apărării Naționale, firmele care vizează acest contract au fost obligate să depună ofertele financiare până la 2 octombrie, în plicuri care vor fi deschise abia pe 26 octombrie. În aceste condiții, nu există nicio garanție că plicurile nu vor fi deschise totuși în acest interval și nu va fi dezvăluit, în acest fel, secretul prețului.

Potrivit newsweek.ro, pentru adjudecarea contractului se bat francezii de la Naval Group, italienii de la Fincantieri și olandezii de la Damen, iar, conform unor surse, grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația. Asta în condițiile în care, cei de la Damen au primit conducerea șantierului naval de la Mangalia, cu toate că acționarul majoritar este statul român.

Povestea achiziționării de către România a corvetelor multifuncționale a început în 2016, în urma Summit-ului NATO de la Varșovia. Ministrul Apărării de atunci, Mihnea Motoc, fost ambasador în Olanda, anunța că a decis să cumpere corvete de tipul SIGMA 10514 de la firma olandeză Damen Schelde Naval Shipbuilding.

În noiembrie 2016, Cabinetul Cioloș a emis o Hotărâre de Guvern care prevedea faptul că olandezii de la Damen vor furniza Armatei Române patru corvete de tip Sigma 10514.

În martie 2017, însă, Guvernul Grindeanu a anulat întreaga afacere, după ce a emis o Hotărâre prin care se demarau procedurile legale în vederea abrogării Hotărârii Guvernului tehnocrat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti
18:48 - Vrancea: Autocar cu 15 ucraineni, blocat în Năneşti, după ce drumurile din zonă au fost închise din cauza viscolului
18:25 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie. Marcaje karmice pentru Gemeni mai ales în plan financiar. Trebuie să fie vigilenți (VIDEO)
17:51 - Şoferul unui utilaj de deszăpezire, amendat după ce era să lovească un poliţist şi mai mulţi martori adunaţi la locul producerii unui accident