EXCLUSIV // Cât de gravă este, de fapt, deprecierea leului. Economistul Ionuț Dumitru, despre atingerea maximului istoric: „Nu e nicio catastrofă”

EXCLUSIV // Cât de gravă este, de fapt, deprecierea leului. Economistul Ionuț Dumitru, despre atingerea maximului istoric: „Nu e nicio catastrofă

În această săptămână, leul a trecut de 4,85 pentru un euro, un nou maxim istoric. Această creștere nu este un motiv de panică, spune economistul Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal.

„Indicatorii economici care contează pentru curs se referă la deficite, cum ar ficelcomercial – importurile mai mari decât exporturile, care creează în mod natural o presiune de depreciere. Este o cerere de valută mai mare decât oferta.

Faptul că a crescut cursul de la 4,8450 la 4,85, nu e nicio catastrofă. Dacă privim pe cifre, este o depreciere absolut nesemnificativă. Dimpotrivă chiar, dacă ne uităm la ultimii 2-3 ani sau chiar mai în spate, leul este extrem, extrem de stabil. Dacă vă uitați la forint sau la zlotul polonez, o să vedeți acolo deprecieri”, a declarat Ionuț Dumitru pentru B1.ro.

Valori accesibile cu privire la inflație

România nu se încadrează într-un scenariu negru nici din punct de vedere al inflației, spune Ionuț Dumitru, care prognozează valori de până la 2,8 în 2020.

„Noi credem că inflația se va menține la 2,6-2,8 până la finalul anului, deci destul de scăzută. În anii ’90 am avut inflație de aproape 300%, la fel și în 2000. Suntem destul de confortabil, prețurile sunt stabile. Dacă ne încadrăm în intervalul 1,5 – 3,5 inflație, putem spune că avem stabilitatea prețurilor”, a mai punctat economistul pentru B1.ro.

În ultimul deceniu, cele mai severe valori cu privire la inflație s-au înregistrat în 2010 (6,1), 2011 (5,8) și 2018 (4,6), potrivit INS.

Ultima oră