Programul Casa Eficientă Energetic. 15.000 de euro pentru românii care vor să treacă la energie regenerabilă

Programul Casa Eficientă Energetic. 15.000 de euro pentru românii care vor să treacă la energie regenerabilă

Administrația Fondului pentru Mediua pus în dezbatere publică un nou proiect prin care românii vor putea accesa fonduri pentru a-și eficientiza locuințele din punct de vedere energetic.

Prin programul „Casa Eficientă Energetic 2020”, proprietarii de case vor beneficia de până la 15.000 de euro din partea statuluipentru sisteme de încălzire, iluminare și izolație termică(panouri solare termice, cazane cu condensare, pompe de căldură, ferestre izolante sausurse de iluminat cu LED, centrale pe peleţi).

Inițiativa vine în sprijinulmediuluiprin reducerea emisiei de gaze economia și al românilor care vor faceinvestiţii inteligenteși sustenabile, iar în funcție de nevoi, programul ar putea oferi ajutor financiar pentru achiziționarea unui singur sistem sau a unui pachet complet.

Ministrul Mediului a declarat că bugetul este de 429 de milioane de lei și va putea să asigure fonduri pentru6000-8000 de beneficiari.

Proiectul a fost gândit în așa fel încât la el să poată apela și instituțiile publice, pentru care s-a stabilit un buget separat de 384 de milioane de lei.

Programulcare se adresează exclusiv proprietarilor de case din România, a intrat marți în consultare publică, ceea ce înseamnă că românii vor putea să parcurgă ghidulde finanţareşi să facă şi completări.

Cecondiții trebuiesăîndeplinească cei care vor să acceseze fondurileCasa Eficientă Energetic 2020?

După lansarea oficială a programuluiși după ce va fi publicat înMonitorul Oficial, fiecare proprietar deo casă care îșidorește să intre în posesia banilor trebuie să depună online:

  • un proiect
  • un certificat de eficienţă energetică
  • un audit prin care sădemonstreze cădupă investiție,casa va fi mai eficientă şi, va urcacel puțin oclasă pe scaraeficienţeienergetice
  • să completeze o cerere,
  • o copiede buletin,
  • actul de proprietate alcasei

Pentru această etapă, vom avea la dispoziţie 60 de zile, pe durata căreia se pot face completările de rigoare. După ce fiecare dintre român va fi desemnat ca beneficiar a programului, perioada de implementare a investiţiei va fi de 18 luni, iar la final AFM trebuie să deconteze 60%, până la maxim 15.000 de euro din investiţie”a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Casa Eficientă Energetic, o continuare a proiectuluiCasa Verde Fotovoltaice

Casa Eficientă Energetic 2020 vine după ce un alt program similar tot al Administraţiei Fondului pentru Mediu, numit Casa Verde Fotovoltaiceși anunțat la mijlocul anului 2018 a eșuat.

Potrivit Greenpeace,nici măcar un cetăţean nu a reușit săindependent energetic, până la începutul anului nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic.

În schimb, peste 13 milioane de eurodintre fondurileprimite deAFM de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţieiși din fonduri europene,au fost alocați unor cheltuieli necesare, cum ar fi creareaplatformei online, publicitate șisalariile echipei de proiect.

25.000 de româniau făcut demersuri pentru aobţine finanţare, însă proiectul s-a împotmolit din întârzierilor apărute în cadrul instituției: oamenii au aşteaptat aproape 2 ani ca să primescă finanţarea.

„Casa Verde Fotovoltaice” susținea achiziționarea și instalareasistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Tags:
Ultima oră
08:51 - Nicușor Dan: Greva de la STB e ilegală, o acțiune foarte gravă. Există o obligație legală ca pentru serviciile importante, printre care transportul public, să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă
08:45 - Cum îți dai seama că ai primit o factură greșită la energie. Explicațiile ministrului Virgil Popescu
08:44 - Efectivul de poliție rutieră din București, suplimentat în contextul grevei STB. Măsurile anunțate de Prefectura Capitalei
08:25 - Directorul STB va cere în instanță suspendarea grevei. Adrian Criț: E ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale. Interesele sindicale trebuie să înceteze
08:18 - Rareş Bogdan: Alexandru Rafila a jucat cu ochii la sondaje, nu la sănătatea românilor / PSD trebuie să înțeleagă că nu merge ca unul să fie şmecherul şi celălalt doar să aibă costurile
08:17 - Joe Biden prezice că Rusia va invada Ucraina, în timp ce NATO e indecisă cum să acționeze. Declarațiile președintelui, val de reacții în SUA și Europa
08:04 - Trafic blocat pe DN 15 Piatra Neamț – Toplița. O cisternă cu material inflamabil s-a răsturnat pe carosabil. Locuitorii din zonă, evacuați
07:10 - Grevă spontană la STB. Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu circulă joi dimineața în București (VIDEO)
00:22 - Răsturnare de situație în Casa Regală! Meghan Markle a depus mărturie împotriva Prințului Andrew?
00:05 - OLAF anchetează un grup infracţional din Italia şi România care a deturnat 850.000 de euro din fondurile europene