SURSE B1.RO: Guvernul va da luni ordonanță de urgență pentru implementarea taxei pe zahăr. Cu cât vor fi suprataxate băuturile răcoritoare

SURSE B1.RO: Guvernul va da luni ordonanță de urgență pentru implementarea taxei pe zahăr. Cu cât vor fi suprataxate băuturile răcoritoare
Sursă foto: Facebook / Eugen Teodorovici

EXCLUSIV ONLINE // Surse din cadrul Ministerului Finanţelor publice au confirmat pentru B1.ro că de luni va fi implementată, prin ordonanţa de urgenţă „taxa pe zahăr”. Mai exact, această taxă se va aplica băuturilor răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr (cel puţin 5 grame de zahăr la 100 ml).

Această ordonanţă de urgenţă urmează a fi dată luni de către Guvern, conform surselor menţionate.

În urma intrării în vigoare a acestor prevederi, băuturile care au între 5-8 grame de zahăr/ 100 ml vor fi taxate cu 0,8 lei pe litru. Iarr cele cu peste 8 grame de zahăr/ 100 ml vor suporta o taxă de 1 leu.

Taxa va fi suportată de cei care importă și/sua produc băuturile, iar impactul estimat ar fi unul semnificativ din punct de vedere financiar:aproximativ 320 de milioane de lei la 4 luni. Această taxă ar urma să fie aplicată din septembrie și foarte probabil, se va revedea în prețul suportat de consumator.

Estimările Ministerului Sănătăţii arată că, în medie, un român consumă 80 de litri pe an de băuturi cu conținut ridicat de zahăr – o cantitate foarte mare.

Pentru aceste prevederi, Guvernul a luat modul deja aplicat în Marea Britanie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:55 - O ambarcațiune cu migranți s-a scufundat în Mauritania. Sunt cel puțin 15 morți
21:54 - Marcel Ciolacu: Nu cred că aș fi dispus să-l numesc pe domnul Iohannis în funcția de comisar european. Mihai Tudose e unul dintre candidați
21:40 - Viorel Cataramă: Ce se întâmplă în Ucraina, e un lucru trist. Cu cât înaintăm în timp, lumea va începe să fie dezinteresată și plictisită de acest conflict și de știrile care vin de acolo (VIDEO)
21:27 - Care sunt cele mai bune licee din România după media de admitere. Specializarea care a avut cele mai mari medii
21:24 - Radu Soviani: Datoria publică a României e uriașă / Boloș e un alt decident care ne ia de proști. A bulversat mediul de afaceri cu măsuri propuse și apoi retrase – o formă de dispreț la adresa contribuabililor (VIDEO)
20:59 - Cât costă cazarea în resortul de lux unde s-a filmat Insula Iubirii. Prețurile variază în funcție de sezon
20:59 - Tănase Stamule, revoltat față de „Planul Simion”: Cetățenii trebuie să știe că ăia nu erau oameni de bună-credință, care așteptau apartamente, ci erau membri AUR, care erau puși să prostească populația (VIDEO)
20:37 - Bărbat din Reșița, arestat pentru viol asupra propriei fiice. Chiar fata de 14 ani l-a denunțat la Poliție
20:27 - Șofer prins drogat la volan în București. Era în stare inconștientă
20:16 - Roxana Ciuhulescu, despre legătura paranormală cu tatăl ei, care s-a stins din viață la 37 de ani: „Mi s-a întâmplat să îl simt, s-au întâmplat lucruri”