A treia zi de pelerinaj la racla Sfântului Dimitrie cel Nou / Mai mulți politicieni au venit la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Daniel (VIDEO)

A treia zi de pelerinaj la racla Sfântului Dimitrie cel Nou / Mai mulți politicieni au venit la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Daniel (VIDEO)

Sute de oameni au stat la rând şi luni noapte pe Dealul Patriarhiei pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, depusă în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, informează B1 TV. Credincioşii au păstrat cu sfinţenie regulile sanitare ca să nu se mai repete situaţia de la sărbătoarea Sfintei Paraschieva, de la Iaşi.

A treia zi a pelerinajului este cea mai importantă, pentru că are loc praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Sfânta Liturghie de hramul Catedralei Patriarhale și al Capitalei e oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La slujbă au venit și Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Monica Anisie, ministrul Educației, și mai mulți primari de sector.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

A treia zi de pelerinaj în București. Azi are loc praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou

Este cea de-a treia zi de pelerinaj la Catedrala Patriarhală din Capitală și mii de credincioși s-au închinat deja la moaștele Sfântului Dimitrie. E cea mai importantă, dar şi cea mai aglomerată zi.

Jandarmii au avut grijă ca accesul să se facă pe două culoare în loc de unul, cum a fost zilele trecute. Credicioşii au prezentat buletinul sau şi-au lăsat datele de contact.

„E sărbătoarea noastră, a Bucureștilor, dar nu numai. Sfinții sunt universali și pentru București, și pentru toată lumea. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că e zi frumoasă și că a fost liniște și că putem să venim. Sunt fericită că am venit și e liniște, liniște. În niciun an nu a fost așa liniște”, a susținut o enoriașă.

„E ceva care e ieșit din comun. Ne bucurăm că ne-am adunat aici și ne vedem cu oameni cu care ne iubim așa. (…) Dumnezeu probabil ca ne-a pus la încercare. Daca am învăța ceva din aceasta… Sănătate! Doamne ajută!”, a zis un bărbat.

Unii credincioși s-au plâns că atmosfera e cam deprimantă, dar au precizat că înțeleg regulile și că e nevoie de ele și au apreciat buna organizare.

Pelerinajul din Capitală, în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus

Pelerinajul de pe dealul Mitropoliei are loc în condiții speciale anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus. Circa o mie de persoane se mai află constant la coadă, iar timpul de așteptare e de circa o oră.

Potrivit protocolului încheiat între municipalitate și Patriarhie, „organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ ieșire a publicului (piciorul pantei, sensul de urcare/coborâre, bd 11 iunie, în zona de acces a coloanei de credincioși. În zona acestor filtre se va realiza triajul observațional al participanților. Persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de marcaje la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpii gardului vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare”.

Reprezentanții Bisericii au delimitat un culoar unic unde credincioșii trebuie să aștepte până când le vine rândul să se roage la racla cu sfintele moaște. Pe trotuar sunt trasate marcaje care să-i ajute pe enoriași să respecte distanța de 1,5 metri unul față de celălalt. Din loc în loc sunt și dispozitive cu dezinfectant.