Raed Arafat anunţă modificări legislative: În momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimțământul că vei fi localizat

Raed Arafat anunţă modificări legislative: În momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimțământul că vei fi localizat
Foto: Raed Arafat / Facebook

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a ieşit public duminică, într-o conferinţă de presă, şi a anunţat că vor avea loc mai multe schimbări în legislaţie ca urmare a tragediei din Caracal în care autorităţile nu au reuşit să intervină la timp pentru a salva viaţa unei tinere care a anunţat prin 112 că este răpită şi a indicat şi a dat detalii şi despre locul unde se afla.

Una din prevederile anunţate de către Raed Arafat este faptul că cel care sună la 112 îşi dă şi consimţământul pentru a fi localizat.

ADIO, MIOARA ROMAN! OANA ROMAN A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI: NU S-A SIMȚIT PREA BINE…

„Pot fi aprobate chiar printr-o OUG la revenirea Parlamentului din vacanță. De exemplu, acestea sunt aspecte dintr-o primă discuție, s-a ridicat problema consimțământului localizării persoanei care apelează la 112. Nu numai din partea statului, dar și din partea operatorilor de telefonie mobilă. Modificarea poate fi că în momnetul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimțământul că vei fi localizat. Și acesta e un aspect legislativ care urmează să fie introdus în lege. Apelul 112 înseamnă și Apel voce și apel dat și gratuitatea. Trebuie pus la dispoziție acest număr scurt ca să se transmită prin el poziția care să vină printr sms și atunci trebuie modificată și legislația în acest sens”, a anunţat Raed Arafat.

SCANDAL MONSTRU ÎNTRE ANDREEA MARIN ȘI CORNELIA CATANGA! S-AU CERTAT CA LA UȘA CORTULUI! DE LA CE A PORNIT RĂZBOIUL

Schimbări vor fi şi privind felul în care sunt achiziţionate cartelele neidentificate.

„Poate fi corelat cu o adresă cu număr de buletin cu tot care să ne permită să știm a cărei persoană e numărul folosit. O să vedem abordarea pe care o vom propune în raportul către premier”, a subliniat Raed Arafat.

LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! BIATA, RONA HARTNER! AU DESCHIS TESTAMENTUL! DIN PĂCATE E ADEVĂRAT! AU FOST ULTIMELE IMAGINI

A treia problemă a fost cea legată de modernizarea sistemului, Raed Arafat spunând că în ultimul an au fost blocaje cauzate de contestații

„Semnarea contractului cu clauză suspensivă de modernizare a sistemului STS de apelare la 112. Pe segmentul de urgență pe fondurile europene, eligibil e IGSU. În cursul anului 2017 s-a ridicat problemă modernizării sistemului 112. S-a discutat forma prin care să fie parteneriat cu IGSU și a doua cu STS care să fie o instituție eligibilă. Ghidul a fost modificat în anul 2018 și licitația pentru 112 a inceput în august 2018. Unde e problema? Din 11 august 2018 și până azi din contestație în alta. Ce am propus noi este că având în vedere că prima instanță deja s-a pronunțat în favoarea deciziei STS, STS să meargă mai departe, semnând contractul cu entitatea care au decis că e câștigătoare, cu clauză suspensivă. Atunci există un mod de compensare a celui care pierde profitul, de la decizia instanței. Asta înseamnă că nu mai așteptăm decizia contestației. Se poate semna deja contractul, cu clauză suspensivă și pot începe demersurile de modernizare a sistemului 112. Avem unul doi ani de zile ca termen, care presupune modernizarea softului, a calculatoarelor cu soft învechit. Asta nu inseamnă că trebuie să așteptăm doi ani. În cazul în catre adoptăm măsurile pe termen scurt, pe care le-am zis inițial vom putea deja să folosim sistmeul AML, cu limitările care există, dar asta înseamnă că îl putem introduce sperăm în cursul acestui an”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat se află în fruntea unei comisii interinstituţionale care are ca rol eficientizarea timpilor de răspuns.

Urmăriți B1TV.ro și pe