Augustin Zegrean: Mutarea alegerilor parlamentare n-ar fi o amânare, pentru că 6 decembrie este în interiorul mandatului / Totul depinde de Președinte în principal și de Parlament în secundar (VIDEO)

Augustin Zegrean: Mutarea alegerilor parlamentare n-ar fi o amânare, pentru că 6 decembrie este în interiorul mandatului / Totul depinde de Președinte în principal și de Parlament în secundar (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a comentat motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor generale, nu Guvernul. „În Constituție nu scrie dacă data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern sau prin lege, scrie doar că alegerile se desfășoară potrivit legii”, a spus el, precizând că în forma actuală legislația stipulează data alegerilor este stabilită de Guvern, astfel că totul depinde de viteza cu care va intra în vigoare proiectul care oferă Parlamentului această prerogativă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Augustin Zegrean, despre motivarea deciziei CCR și data de desfășurare a alegerilor parlamentare, în direct pe B1 TV

„După Constituție, durata mandatului este de patru ani și de la data expirării, de la expirarea termenului de patru ani, în termen de 90 de zile, este obligatoriu să se organizeze alegeri. În Constituție nu scrie dacă data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern sau prin lege, scrie doar că alegerile se desfășoară potrivit legii. În legea actuală, care este Legea electorală, data alegerilor este stabilită de Guvern, ceea ce s-a și întâmplat. Dacă va intra în vigoare această lege, pe viitor data alegerilor va putea fi stabilită numai prin lege – dar, atenție, de la data intrării în vigoare a legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, data de 6 decembrie nu mai poate fi luată în considerare ca dată a alegerilor, pentru că nu este stabilită prin lege, ci a fost stabilită prin Hotărâre de Guvern”, a explicat Augustin Zegrean, miercuri seară.

Întrebat de Irina Petraru dacă Președintele mai poate schimba în vreun fel șirul evenimentelor, Augustin Zegrean a subliniat: „Președintele, singur, nu poate să facă nimic în toată povestea aceasta, pentru că el are la dispoziție această soluție de a sesiza Parlamentul, de a cere Parlamentului o reexaminare a legii. De acolo, depinde cât de repede se mișcă Parlamentul. Dacă Parlamentul se mișcă repede și după îndeplinirea acestor proceduri de reexaminare (n.r. – legea) ajunge la Președinte, Președintele nu prea mai are alte soluții decât să promulge legea în termen de 10 zile. Dacă socotim, nu știu cum o să iasă. Totul depinde de Președinte în principal și de Parlament în secundar, rolul II”.

În acest context, fostul președinte al CCR a precizat că, și dacă alegerile generale n-ar mai avea loc pe 6 decembrie, nu s-ar putea vorbi despre o amânare, în condițiile în care oricum data aleasă de Guvern este în interiorul mandatului parlamentar, iar Constituția prevede că scrutinul trebuie organizat în termen de trei luni de la expirarea mandatului.

„Eu repet, nu este o amânare. N-ar fi nicio amânare, pentru că 6 decembrie este în interiorul mandatului. Mandatul acesta expiră în 21 decembrie. Din data de 21 decembrie începând, în trei luni trebuie să se organizeze alegeri – că le faci în ziua de Crăciun, de Bobotează, de când vor ei, dar n-ar fi o amânare”, a adăugat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă asta înseamnă că ar fi legală organizarea alegerilor în 6 decembrie, la fel cum ar fi și în martie, el a răspuns: „Astăzi, este legal pe 6, deși o să spună parlamentarii, păi, stați un pic că Guvernul, stabilind data de 6 pentru alegeri, ne-a tăiat 20 de zile sau 14 zile din mandat, ceea ce nu este la îndemâna Guvernului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe