Vizită controversată a unui diplomat român la sediul Damen, în contextul achiziţionării corvetelor multirol! MIZELE unei afaceri de 1,6 miliarde de euro

Vizită controversată a unui diplomat român la sediul Damen, în contextul achiziţionării corvetelor multirol! MIZELE unei afaceri de 1,6 miliarde de euro

În plinădesfăşurare a licitaţiei pentru achiziţionarea de cătrestatul român a patru corvete multirol, MAE a anunţatcă ambasadorul României la Haga s-a întâlnit cu Kommer Damen, proprietarul companiei olandeze Damen Shipyards.

Potrivit unui comunicat de presă, pe data de 12 octombrie, ambasadorul României la Haga, însoțit de consilierul economic, a efectuat o vizităla sediul central al companiei Damen Shipyards din Gorinchem, la invitația reprezentanţilor companiei.La discuţii au mai luat parte şi alți membri din conducerea Damen Shipyards.

În comunicat nu se precizează nimic despre programul de înzestrare a armatei. Se menţionează în schimb „interesul Damen de a rămâne angajat, pe termen lung, în industria construcției de nave din România prin Șantierele Navale de la Galați și Mangalia.”

Cu toate acestea, întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce a fost încheiatădepunerea ofertelor finale în cadrul procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale, urmând ca pe data de 26 octombrie să fie comunicat rezultatul procedurii de achiziție, aşa cum arezultatdintr-un răspuns oferit de Ministerul Apărării Naționale pentru B1.ro.

Practic, ambasadorul României a facăut o vizita (de lucru?!) la sediul unuia dintre ofertanţi, respectiv la Damen,exact între cele două momente cheie ale achiziţiei: depunerea ofertelor finale şi comunicarea câştigătorului.

România urmează să achiziționeze patru corvete și să modernizeze cele două fregate aflate în dotarea armatei, proceduri pentru care va plăti aproximativ 1,6 miliarde de euro. În cursa pentru dotarea Forțelor Navale Române s-ar fi înscris companiile Naval Group din Franța, Damen din Olanda, germanii de la ThyssenKrupp Marine Systems și italienii de la Fincantieri, potrivit unor surse.

Modaliatea în care este desemnat câştigătorul lasă loc controverselor, în condiţiile în care firmele care vizează acest contract au fost obligate să depună ofertele financiare până la 2 octombrie, în plicuri care vor fi deschise abia pe 26 octombrie. În aceste condiții, nu există nicio garanție că plicurile nu vor fi deschise totuși în acest interval și nu va fi dezvăluit, în acest fel, secretul prețului.

Jurnaliştii de lanewsweek.roau dezvăluit că grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația. Asta în condițiile în care, cei de la Damen au primit conducerea șantierului naval de la Mangalia, cu toate că acționarul majoritar este statul român.

Potrivit sursei citate, în spatele acestei achiziții s-araflași ”interesele ascunse ale liderului PSD,Liviu Dragnea”, cel care controlează din umbră Guvernul.

Totodată,Jurnalul.ro a scris cămiza conducerii Damen este, pe termen scurt, contractul de 1,6 miliarde de euro pentru cele patru fregate pe care România urmează să le achiziționeze.

Jurnaliştii au atras atenţia asupra unor personaje controversateprovenitedin serviciile secrete româneştipe care olandezii le-au numit la conducere, la câteva luni de la preluarea managementului şantierului naval. Este vorba despre Dorin Grosu, vicepreşedintele noii companii Damen Shipyards Mangalia, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, și consultantul Dan Dumitru, fost general SIE (VEZI AICI DETALII)

Tote aceste informaţii par să indice faptul că statul român este pe cale să ofere pe tavă contractul pentru achiziţionarea celor patru corvete unei companii recunoscută pe plan mondial pentru navele perfomante pe care le construiește dar și pentru șpăgile imense pe care le dă.

Compania olandeză esteimplicatăîntr-un scandal de corupţie internaţional care a izbucnit în 2016cândBanca Mondială a descoperit că Damen, cel mai mare constructor de nave olandez, a plătit mită unui intermediar în cadrul unei licitații internaționale pentru cumpărarea de vase de supraveghere.

Licitația viza dotarea cu o flotilă de vase de supraveghere a pescuitului în zona Africii într-un program al Băncii Mondiale, numit programul regional de pescuit din Africa de Vest.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe