CORONAVIRUS | Conducerea Spitalului Județean Suceava a demisionat la o săptămână după numirea în funcție. Ministrul Sănătății merge la Suceava (VIDEO)

CORONAVIRUS | Conducerea Spitalului Județean Suceava a demisionat la o săptămână după numirea în funcție. Ministrul Sănătății merge la Suceava (VIDEO)
Foto: Pacient cu COVID-19 (sursă: hepta.ro)

Managerul Spitalului Județean Suceava, Florin Filip, și directorul medical, Doina Ganea Motan, au demisionat miercuri seară de la conducerea unității medicale. Plecarea lor vine la o săptămână după ce au fost numiți în funcții, în contextul crizei provocate de înmulțirea alarmantă a cazurilor de coronavirus la nivelul județului și de contaminarea masivă în rândul personalului medical. În aceste condiții, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va merge, joi, la Suceava, împreună cu secretarul de stat Ionel Oprea, care va rămâne în zonă pentru a gestiona situația, anunță joi dimineață Grupul de Comunicare Strategică.

Florin Filip fusese numit în funcția de manager al unității medicale în urmă cu exact o săptămână, înlocuindu-l pe Vasile Rîmbu, care a fost suspendat pentru trei luni. Tot de o săptămână ocupa funcția de ditrector medical al Spitalului Județean Suceava și Doina Ganea Motan, care a ajuns în acest post pentr a-l înlocui pe Mircea Macovei, de asemenea suspendat.

Potrivit presei locale, în aceste condiții, conducerea spitalului ar urma să fie preluată de o echipă formată din medici militari. O decizie în acest sens va fi luată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din România

De aproape două săptămâni, Suceava a devenit cel mai mare focar de COVID-19 din România. Numărul cazurilor de contaminare a crescut alarmat după ce mulți români s-au întors în zonă din țări europene grav afectate de pandemie, dar și după ce toate cadrele medicale ale Spitalului județean au fost chemate într-o zi la spital, fără a se ține cont dacă sunt infectate sau nu, fiind invocat un ordin de ministru care nu există.

Astfel, s-a ajuns la o transmitere comunitară în zonă, iar autoritățile au luat decizia carantinării totale a muncipiului Suceava și a mai multor localități limitrofe. Prin Ordonanța militară numărul 6, emisă la 30 martie, municipiul reședință de județ și localitățile Adâncata, Salcia, Ipotești, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei au fost închise complet, toate căile de acces în aceste zone fiind securizate de Poliție și Armată.

Situația este cu atât mai gravă cu cât sute de cazuri de infecție cu COVID-19 au fost confirmate în rândul personalului medical. Astfel, din cele 357 de cadre medicale contaminate, la nivel național, 200 sunt din Suceava.

De altfel, de aici provin și cele mai multe victime ale COVID-19 din România, adică 32 din 94.

Anchetă penală extinsă în cazul situației de la Suceava

În aceste condiții, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au extins ancheta penală deschisă în cazul deceselor înregistrate la Spitalul Județean. Asta pentru că, potrivit acestora, există indicii că bilanțul îngrijorător al morților are legătură cu activitatea „ilicită” desfășurată de o parte a personalului din spital, precum și de unii angajați ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Concret, aceștia sunt acuzați că nu ar fi ținut cont de dispozițiile autorităților menite limiteze răspândirea COVID-19.

Tot în acest context, Administrația Preziențială a anunțat, miercuri, că președintele Klaus Iohannis retrage decorația Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, acordată în 2019 Spitalului Județean de Urgență dinSuceava.

La nivel național există 2.460 de cazuri confirmate de infecție cu COVID-19, potrivit raportării făcute, miercuri, de Grupul de Comunicare Strategică. Peste 600 dintre acestea au fost înregistrate la Suceava.

Conducerea Spitalului Județean Suceava a demisionat

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti