CORONAVIRUS | Medicul Virgil Musta: Eu cred al doilea val de infecții cu COVID-19 va fi după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare (VIDEO)

CORONAVIRUS | Medicul Virgil Musta: Eu cred al doilea val de infecții cu COVID-19 va fi după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare (VIDEO)
Foto: Facebook

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli infecțioase de la Timișoara spune că România a intrat pe o pantă descendentă în ceea ce privește numărul cazurilor de coronavirus însă estimează că un al doilea val de infecții ar putea în curând, având în vedere că începând din 15 mai au fost relaxate unele restricții și au existat deja numeroase cazuri în care românii au ignorat complet regulile de distanțare socială stabilite de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19.

„Eu cred că va fi acest al doilea val după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare, după care vedem, în funcție de cum evoluează boala, cum mergem mai departe. Și de acum încolo transmiterea va fi comunitară pentru că transmiterea comunitară înseamnă că virusul există deja în populație. Sunt forme asimptomatice, forme ușoare, sunt oameni care, fără să știe sunt contaminați, dau mai departe boala”, a explicat Virgil Musta pentru Opinia Timișoarei.

În acest context, medicul a subliniat faptul că cetățenii trebuie să fie în continuare prudenți și să evalueze riscurile la care se expun.

Aceasta relaxare să o faca treptat, să respecte în continuare regulile de bază, de distanțare sociala de 1,5 metri și purtarea măștii și spălatul cât se poate de des pe mâini. Și acest gest de a duce mâna la gură sau la nas trebuie controlat și oprit”, a mai spus medicul timișoarean.

Medicul Virgil Musta, despre al doilea val al cazurilor de coronavirus: Important este să nu ne îmbolnăvim toți deodată

Acesta a adăugat că este foarte important ca numărul de îmbolnăviri să nu crească brusc pentru că în acest caz sistemul medical nu va mai face față.

”Suntpersoanecare au fost bolnave și care au anticorpi și care pot fi mult mai relaxate, față de alții care, dacă nu respectă acestereguli, se vor îmbolnăvi. Important este să nu ne îmbolnăvim toți deodată, pentru că în momentul acela, crescând numărul de cazuri, nu vom mai face față ca spital și atunci nu vor beneficia de terapiile necesare pentru patologia respectivă”, a mai explicat Virgil Musta.

Petrecere în plină pandemie, în parcul Herăstrău din Capitală

Precizările medicului vin în contextul în care, începâd de vineri, când au fost relaxate unele dintre restricțiile impuse în perioada stării de urgență, au existat numeroase situații în care românii au ignorat complet toate regulile care încă sunt în vigoare și sunt menite să limiteze răspândirea noului coronavirus în rândul populației.

Un exemplu în acest sens este cel al sutelor de oameni care au petrecut sâmbătă seara în parcul Herăstrău din Capitală fără a respecta normele privind distanțarea socială și fără a purta măști de protecție, obligatorii începând din 15 mai. Au existat inclusiv situații în care unele persoane s-au așezat pe scaunele de pe terase, semn că localurile respective au fost deschise, deși acest lucru nu este încă permis.Imaginile revoltătoare au ajuns și în fața autorităților astfel că duminică, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a anunțat că a fost suspendată autorizația de funcționare a teraselor din parcul Herăstrău care au primit clienți.

România a depășit pragul de 1.100 de decese în rândul pacienților cu COVID-19

Cele mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică anunță că până duminică, la ora 13.00, în România au fost confirmate 16.871 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu 167 mai multe față de raportarea făcută sâmbătă, la aceeași oră. Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1104. De asemenea, 9.890de pacienți au fost declarați vindecați și au părăsit unitățile medicale.

CORONAVIRUS | Medicul Virgil Musta: Eu cred al doilea val de infecții cu COVID-19 va fi după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare

Urmăriți B1TV.ro și pe