Cristian Jurma: Avem premisele teoretice pentru ca valul 3 să aibă loc în martie și în România (VIDEO)

Cristian Jurma: Avem premisele teoretice pentru ca valul 3 să aibă loc în martie și în România (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cristian Jurma, medic și cercetător, a explicat vineri seară, pe B1 TV, că în acest moment un eventual val 3 pandemic pe teritoriul României este doar „o speculație sau o ipoteză”, însă spune că la fel a fost și prezența tulpinii britanice a coronavirusului în luna decembrie, iar aceasta avea să fie confirmată în ianuarie.

Cristian Jurma, medic și cercetător, despre un eventual val 3 în România

Întrebat de Tudor Mușat în ce măsură valul 3 pandemic potențat de aceste noi tulpini ale coronavirusului devine și la noi o realitate, Cristian Jurma a răspuns: „Valul 3 este în acest stadiu o speculație, teoretic, sau o ipoteză, la fel cum a fost însă și prezența tulpinii britanice în decembrie, bazată pe prevalența sa în jurul Londrei și circulația românilor, care a fost confirmată în ianuarie, deci mă aștept ca această ipoteză să fie într-adevăr confirmată în luna martie, pentru că avem premisele teoretice pentru ca să se întâmple acest val 3. Avem o relaxare, avem tulpină britanică, care se dublează foarte repede și care va înlocui în cele din urmă”.

„Din câte am observat în dinamica din Marea Britanie, această tulpină a fost depistată la începutul valului 2 în Marea Britanie, în septembrie, dar a devenit într-adevăr prevalentă în decembrie, pe la 50% din cazurile din jurul Londrei, și atunci a provocat și acest val 3 în Marea Britanie, care a fost dublu față de cel pe care l-a avut până atunci și care a survenit pe o fază descendentă, e important de subliniat”, a mai spus Cristian Jurma.

Specialistul a explicat că, având în vedere că 27% din cazurile secvențializate până acum au fost confirmate cu tulpina britanică a coronavirusului, „suntem în zona de predicție” că în luna martie procentul va ajunge la 50%.

„Deci tulpina aceasta va deveni majoritară, moment în care mă aștept ca această fază ascendentă rapidă să o putem detecta cu ajutorul testelor mult mai puține care se fac în România decât în Marea Britanie – dacă, bineînțeles, până atunci nu reușim să găsim o soluție să evităm acest val, pentru că singurul motiv pentru care facem aceste predicții este ca să dăm timp autorităților să ia măsurile necesare pentru a preveni o asemenea situație”, a mai spus Cristian Jurma.

Până astăzi, 19 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 774.555 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, arată bilanțul prezentat vineri de autorități. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că719.693 de pacienți au fost declarați vindecați.

Ministerul Sănătății a precizat vineri că, până în prezent, în România au fost depistate 136 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului. Îmbolnăvirile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvențieri.

Urmăriți B1TV.ro și pe