Departamentul de Stat american, raport despre România: Numeroase cazuri de corupție la nivelul Guvernului. Legile nu se aplică eficient, iar mita este des întâlnită în sectorul public (DOCUMENT)

Departamentul de Stat american, raport despre România: Numeroase cazuri de corupție la nivelul Guvernului. Legile nu se aplică eficient, iar mita este des întâlnită în sectorul public (DOCUMENT)
Foto: voltairenet.org

Departamentul american de Stat atrage atenția asupra faptului că în România corupția rămâne o problemă răspândită, deși legea prevede pedepse penale pentru oficialii corupți. Precizările apar într-un raport despre respectarea drepturilor omului în România, în anul 2017.

În documentul de 38 de pagini se detaliază mai multe aspecte legate de fenomenul corupției din România. Astfel, reprezentanții Departamentului de Stat american subliniază că mita este des întâlnită în sectorul public din țara noastră, iar la nivelul Guvernului au existat numeroase cazuri de corupție. Legile nu s-au aplicat în mod eficient, așa încât s-a întâmplat deseori ca oficiali, inclusiv judecători, implicați în astfel de cazuri să scape nepedepsiți, se mai arată în raportul citat. Totodată, sunt amintite și situațiile în care Parlamentul a blocat unele anchete, prin faptul că a respins începerea urmăririi penale ale unor actuali sau foști membrii ai cabinetului.

În raportul Departamentului de Stat al SUA este menționată ți problema libertății de exprimare din România. Se vorbește despre politizarea exesivă a prese și se amintește, inclusiv episodul în care ministrul de Interne Carmen Dan a prezentat o aşa-zisă „listă neagră” cu jurnalişti care au susținut protestele față de guvern.

În atenția americanilor au intrat și două televiziuni din România, Antenta 3 și România TV, despre care se spune că sunt controlate de oameni de afaceri care sunt susținători vocali ai guvernului și au relatat incorect manifestaţiile antiguvernamentale.

În raport este este menționată și chestiunea supraaglomerării din penitenciare și condițiilor grele din închisori.

Nici problemele din justiție nu au scăpat atenției SUA. Astfel, se precizează că CSM are o activitate echilibrată și că DNA a continuat să investigheze oficiali de rang înalt, iar întârzierea unor procese este cauzată de lipsa resurselor din sistem.

În România, violența asupra femeilor a continuat să fie, în 2017, o problemă serioasă pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie, se mai arată în documentul Departamentului de Stat american.

Raportul complet al Departamentului de Stat american despre România poate fi citit AICI

Ultima oră