Din 15 martie se schimbă modalitatea de programare pentru vaccinarea anti-COVID-19. Procesul, explicat de Andrei Baciu

Din 15 martie se schimbă modalitatea de programare pentru vaccinarea anti-COVID-19. Procesul, explicat de Andrei Baciu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a declarat, marți seară, că modalitatea de programare pentru vaccinare se va schimba din 15 martie, când va începe treptat și ultima etapă de imunizare.

Cum se fac programările la vaccinare după 15 martie. Explicațiile lui Andrei Baciu

„Din 15 martie o să ne putem înregistra pentru vaccinare, astfel încât, când vor ajunge dozele la un centru pe care-l selectăm, să fim anunţaţi şi să putem să mergem să ne vaccinăm. Practic, se întrevede deschiderea celei de-a treia etape, ultima, tocmai pentru că în martie ajung peste 2,5milioane de doze, iar în aprilie tot așa, de ordinul milioanelor”, a declarat Andrei Baciu, pentru TVR1.
Acesta a punctat că oricine se va putea programa.

Baciu a descris apoi modalitatea efectivă de programare: intrăm pe platformă, ne alegem un centru de vaccinare situat aproape de noi, vom vedea atunci câte persoane sunt în faţa noastră, deci cam când ne vine rândul, și ne înregistrăm.

„Când ne va veni efectiv rândul, vom fi anunţaţi prin SMS pentru confirmare, pentru că se poate întâmpla să fii plecat din localitate şi atunci e important ca centrul de vaccinare să știe și să aloce pe altcineva, să nu piardă dozele”, a mai precizat Baciu.

Persoana aflată într-o astfel de situație sau una similară nu-și va pierde locul, ci „va fi reprogramată în paralel, undeva în acelaşi interval”.

„Se vor putea programa persoane şi pentru etapa a treia, pentru ultima etapă, astfel că dacă într-un centru se vor epuiza persoanele care doresc să se vaccineze din etapa a doua să putem intra automat cu persoanele din a treia etapă”, a mai explicat vicepreședintele CNCAV.

„Nu se schimbă nimic până pe 15 martie. Din 15 martie se schimbă modalitatea de programare. Pentru cei care se încadrează la o variantă pentru care acum nu se fac programările direct în platformă, cum sunt persoanele dializate, nu se schimbă nimic. Ce schimbăm e modalitatea de programare pentru toţi ceilalţi”, a mai precizat Andrei Baciu.

Câți români au fost vaccinați anti-COVID-19 până acum

Potrivit celor mai recente date CNCAV, de la debutul campaniei și până în prezent au fost vaccinate anticoronavirus 983.997 de persoane: 364.814 au primit prima doză și 619.183 și pe a doua.

În total, au fost administrate 1.603.179 de doze.

S-au înregistrat 5.587 de reacții adverse, adică 3,5 la 1.000 de doze.

În utima zi, au fost vaccinate 38.158 de persoane, fiind înregistrate 129 de reacții adverse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - Iran: Două femei au fost arestate după ce un bărbat le-a turnat iaurt pe păr pentru că aveau capetele descoperite (VIDEO)
23:40 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Eliberarea de contractele sufletului. Tehnici și practici spirituale (VIDEO)
23:06 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt contractele sufletului și cum ne limitează (VIDEO)
22:33 - Pavel Popescu (PNL): AUR face constant un joc de destabilizare a României. E nevoie de o comisie de anchetă parlamentară serioasă pe tot ce înseamnă ingerința Rusiei în politica, economia și media românești (VIDEO)
21:53 - Scandalul vaccinurilor anti-COVID | Mihăilă, replică la acuzațiile lui Rafila: Noi nu puteam negocia numărul de doze. Alternativa era să las populația fără vaccin / Atunci nu aveam de unde ști cum va evolua pandemia (VIDEO)
21:02 - Cătălin Bordea, de la ”America Express” direct la psiholog: „Înainte eram moldovean până la capăt, dar acolo am pățit o chestie foarte… și încă mi se întâmplă”
20:47 - Bani, înscrisuri şi materiale importante pentru anchetă, găsite la percheziţiile din dosarul privind fraudarea fondurilor pentru ucraineni. Prejudiciul e de 2 milioane de euro
20:17 - Spitalele județene din Buzău şi Ploieşti fac între ele schimb de pacienţi pentru că nu au medici să-i trateze
19:49 - Victor Vrînceanu, primele declarații după despărțirea de Andreea Antonescu: „Nu am putut suporta”
19:21 - Ilona Brezoianu, probleme după ce și-a cumpărat noul apartament: „Am investit atâția bani și ajung să mă spăl ca pe vremuri…”