Emilian Imbri, fost manager al Spitalului „Victor Babeș”: Nu există vinovați, există cauze. Vinovați vom găsi în șir indian și vom pedepsi niște persoane, dar cauzele vor rămâne aceleași (VIDEO)

Emilian Imbri, fost manager al Spitalului „Victor Babeș”: Nu există vinovați, există cauze. Vinovați vom găsi în șir indian și vom pedepsi niște persoane, dar cauzele vor rămâne aceleași (VIDEO)
Foto: ASSMB

Medicul Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului de boli infecțioase ”Victor Babeș”, a declarat marți dimineață, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță, că nu trebuie căutați vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat cu o zi în urmă la unitatea mobilă de terapie intensivă din cadrul spitalului. ”Vinovați vom găsi în șir indian și vom pedepsi aleatoriu sau nu niște persoane, dar cauzele vor rămâne aceleași”, a spus Imbri, subliniind că trebuie identificate cauzele care au dus la tragedie, iar acestea trebuie îndepărtate. Trei persoane au murit, luni, după ce instalațiile de oxigen s-au oprit în urma unei creșteri a presiune. În tirul ATI se aflau opt pacienți cu COVID-19, ceilalți cinci fiind transferați la alte unități medicale.

Emilian Imbri, despre tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”:Vorbim despre un eveniment posibil, dar imprevizibil

”Vorbim despre un eveniment posibil, dar imprevizibil și care nu este pus la cale, este pur și simplu datorat unor defecțiuni tehnice. Eu vreau să subliniez, până când cercetările vor spune ce s-a întâmplat acolo, că intrăm în discuție cu totul și cu totul greșit – vinovații trebuie să plătească. Atenție! Nu există vinovați, există cauze. Noi trebuie să cercetăm ca să găsim cauzele și aceste cauze să se îndepărtăm ca să nu se mai întâmple acest lucru. Vinovați vom găsi în șir indian și vom pedepsi aleatoriu sau nu niște persoane, dar cauzele vor rămâne aceleași. Ca atare, dacă este să căutăm vinovații, vreau să parafrazez un fost ministru al Sănătății, domnul ministru Tătaru, care a spus, la un moment dat, într-o situație apropiată de ce s-a întâmplat la «Babeș», că toți suntem vinovați. Și a sărit toată lumea pe el că, vezi Doamne, încearcă să scape de responsabilitate. Nu, și în contextul ăsta, toți suntem vinovați. Toți înseamnă toată societatea, populația, alături de instituțiile statului. Și atenție, instituțiile statului sunt oameni. (…) Există persoane care reprezintă instituțiile iar vina, în momentul de față, nu există o vină… Ce planează peste toți este faptul că nu reușim să-i facem să înțeleagă pe foarte mulți dintre noi că pot participa la evitarea unor astfel de incidente. Cum pot să participe? Prin a se proteja singuri și a-i proteja pe ceilalți pentru că presiunea pe sistemul sanitar este majoră”, a declarat Emilian Imbri.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Imbri:Există un amatorism la nivelul Ministerului Sănătății

În acest context, fostul manager al unității medicale a vorbitt și despre ”un amatorism” și o ”lipsă de responsabilitate” la Ministerul Sănătății.

”Într-o situație de genul acesta nu trebuie să căutăm și să împușcăm în dreapta și în stânga. Guvernul acesta nu este o salamandră. Pierderea unui membru sau a cozii la salamandră se regenerează. Se pare că au spaimă că dacă pierd un membru din Guvern rămân fără coadă. Nu există așa ceva. Există un amatorism la nivel central, și anume la nivelul Ministerului Sănătății, și un diletantism și o lipsă de responsabilitate într-adevăr acuzabilă. (…) Ce om ar veni la Ministerul Sănătății să preia situația de fapt?”, a mai spus Emilian Imbri.

Ultima oră
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”
20:39 - Creșterea prezenței trupelor americane în România, obiectiv prioritar pentru Guvern. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „E nevoie să accelerăm procesul de planificare” (VIDEO)
20:28 - Bogdan Aurescu, despre tensiunile de la granița cu Ucraina: „După 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune”
19:46 - Nicolae Ciucă, discuție cu Natalia Gavriliță, după ce premierul Rep. Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic
19:34 - Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie în Ucraina: „Ne putem aștepta la un val migrator”
19:27 - Ce vedete se luptă pentru marea finală „Bravo, ai stil! Celebrities”, ce aduce un premiul de 100.000 de lei