Fostul deputat PSD Vlad Cosma, achitat în primă instanță de Tribunalul Prahova în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani

Fostul deputat PSD Vlad Cosma, achitat în primă instanță de Tribunalul Prahova în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani
Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul deputat PSD Vlad Cosma a fost, vineri, achitat de Tribunalul Prahova în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani. Decizia nu este definitivă.

Vlad Cosma, achitat în primă instanță de Tribunalul Prahova

Tribunalul Prahova a decis, vineri, achitarea, în primă instanță a fostului deputat PSD, Vlad Cosma, în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.

De asemenea, au fosta chitați și ceilalți doi inculpați, oamenii de afaceri Răzvan Alexe și Lucian Petrică Uşurelu, cel din urmă administrator al firmei Allisano Business Park.

De ce este acuzat Vlad Cosma

Vlad Cosma a fost trimis in judecata pentru instigare la evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii susțin că el ar fi comis ilegalităti cu privire la campania electorala a PSD din anul 2012.

”La începutul anului 2012, în perioada premergătoare alegerilor locale ce urmau să aibă loc în vara anului 2012, inculpatul Cosma Vlad Alexandru, la acea data preşedinte al Organizaţie de Tineret a PSD Prahova, l-a determinat pe inculpatul Uşurelu Petrica Lucian, administrator al Allisano Business Park SRL, în scopul disimulării sponsorizării ilegale a campaniei electorale, să înregistreze în contabilitatea societăţii factura fictiva nr. (…) emisă de SC Alex Design SRL, în valoare totală de 1.086.240 lei, cauzându-se unprejudiciubugetului consolidat al statului în valoare de 210.240 lei, reprezentând TVA”, potrivit anchetatorilor.

În 2016, Vlad Cosma a fost condamnat la cincianide închisoare de Instanța Supremă, într-un alt dosar. Fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat la opt ani. Sentința a fost, însă, anulată.

Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, eliberat din arestul preventiv

Legat de cazul Cosma, reamintim că joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea fostului procuror Mircea Negulescu din arestul preventiv. „Portocală” a fost reținut în dosarul în care este acuzat că a falsificat probe, a constrâns şi corupt mai multe persoane pentru a face declaraţii mincinoase, pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti.

Totodată, instanţa i-a admis lui Negulescu o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

În această perioadă, Negulescu nu are voie să părăsească teritoriul României şi nu are voie să se apropie de inculpaţii Alfred Virgil Savu şi Mihai Iuliano Iordache, de persoanele vătămate Daniel Savu, Victor Viorel Ponta, Sebastian Ghiţă, Sorin Adrian Chirilă, Ionuţ Alexandru Iordăchescu, precum şi de mai mulţi martori, printre care Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Mircea Cosma.

Mircea Negulescu ar fi fabricat probeîn dosarul „Tony Blair”, în care Victor Ponta a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi aranjatvizitafostului premier britanic în România, astfel încât să câștige un plus de capital de imagine în campania electorală din anul 2012. Tot în speța penală instrumentată de așa-zisul „Portocală”, DNA Ploieşti a pus, în 2016, sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţa sumei de 220.000 euro.

Ultima oră