Grupul de Comunicare Strategică: Din cauza deciziei CCR, 3.680 de persoane diagnosticate cu COVID-19 nu au fost nici internate, nici monitorizate

Grupul de Comunicare Strategică: Din cauza deciziei CCR, 3.680 de persoane diagnosticate cu COVID-19 nu au fost nici internate, nici monitorizate
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Grupul de Comunicare Strategică a făcut, luni seară, o serie de precizări cu privire la evoluția epidemiei de coronavirus în România. Autoritățile notează că, între 2 și 20 iulie, 10.393 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 la nivel național, dar decizia CCR privind carantina și izolarea a condus la situația în care 3.680 de bolnavi depistați cu infecție cu SARS-CoV-2 nu au putut fi nici internați, nici monitorizați.

Aproape 10.400 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 în România, între 2 și 20 iulie. Comunicatul GCS

Având în vedere solicitările primite de Grupul de Comunicare Strategică referitoare la evoluția cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19), în contextul generat de decizia Curții Constituționale a României, publicată în data de 2 iulie a.c., facem următoarele precizări:

În intervalul 2 – 20 iulie a.c. în România au fost confirmate 10.393 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, 3.384 persoane declarate vindecate și 351 persoane decedate. Totodată, au fost externate 1.396 persoane asimptomatice după 10 zile de la depistare și 972 persoane externate la cerere, depistate pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

În același interval au fost spitalizate în medie 4071 persoane, atât în secții cât și în ATI, în data de 2 iulie a.c. fiind internate 4.252 persoane, iar în data de 20 iulie a.c. 4.748 persoane.

Din analiza seriilor de date raportate reiese faptul că aproximativ 3.680 persoane confirmate pozitiv în acest interval de timp, în condițiile absenței instrumentelor legislative care să permită măsuri medicale, nu au făcut obiectul internării în spitale, nu au făcut obiectul externării ca persoane asimptomatice după 10 zile de spitalizare și nici ca persoane externate la cerere.

De asemenea, în urma analizei s-a constatat faptul că aproximativ 1480 de persoane confirmate cu noul coronavirus fac parte din categoria persoanelor vindecate, reprezentând cazuri care au beneficiat de prevederile Ordinului Ministrului Sănătății 487/2020 (aflat în vigoare în perioada 24 martie a.c. – 21 mai a.c.) care a permis fie externarea cazurilor ușoare, fie tratarea acestora la domiciliu, fără a mai fi declarate vindecate, în sistemul de raportare, la împlinirea termenului de izolare de 14 zile. În aceeași situație s-au aflat categorii de persoane din centre rezidențiale, persoane cu boli neuro-psihice, personal medico-sanitar și de îngrijire. Având în vedere numărul persoanelor considerate vindecate, se va rectifica în consecință numărul cazurilor considerate active în infectarea cu noul coronavirus.

Legea privind carantina și izolarea va intra în vigoare marți, 21 iulie

Poziția GCS vine în contextul în care, în finalul lunii iulie, CCR hotăra că izolarea, carantinarea și internarea obligatorie sunt neconstituționale atunci când sunt impuse prin ordin de ministru. În replică, Guvernul Orban a elaborat un proiect de lege pentru punerea în concordanță a cerințelor instituției fundamentale, iar propunerea de act normativ a devenit între timp lege și va intra în vigoare chiar de marți, 21 iulie.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, este de părere că noua lege privind carantina și izolarea va ameliora situația din România, deși în următoarele 14 zile vom avea o creștere progresivă. Vom ajunge și la 1.000 de cazuri pe zi. Vom avea această creștere. Dintre aceste 1.000 de cazuri pe zi sunt cele care merg la Terapie intensivă într-un număr de 5%, o mortalitate de 5%, restul sunt cazuri asimptomatice, ușor asimptomatice, medii sau medii spre severe pe care va trebui să le gestionăm”

„Lucrurile nu vor mai continua în forma asta, pentru că de mâine intră în vigoarelegea izolării și carantinei. Suntem pe internare și izolare în condițiile în care vom respecta aceste reguli”, a afirmat Nelu Tătaru, laDigi 24.

Ultimul bilanț de până acumplasează Româniala38.139 de cazuri confirmate de COVID-19 și2.038 decese legate de infecțiile cu coronavirus.

„Avem un parcurs al acestor cazuri, avem o gestionare pe care am pus-o și în practică, avem o previziune pe tot ce înseamnă focarele actuale în evoluția lor, identificăm orice caz care apare în aceste focare, sau în focare în constituire, având pârghiile actuale, acele anchete epidemiologice care vor putea lua de la început măsurile de izolare și nu vom mai avea această creștere masivă pe care am avut-o în ultimele 2, 3 săptămâni de când avem acest vid legislativ”, a mai adăugat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.