Guvernul a adoptat, în ședința de joi, prelungirea stării de alertă: Ce reguli vor fi valabile pentru perioada Paștelui (DOCUMENT)

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, prelungirea stării de alertă: Ce reguli vor fi valabile pentru perioada Paștelui (DOCUMENT)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 8 aprilie, ora 18.00 – Guvernul a adoptat în ședința de joi oHOTĂRÂREprivind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Guvernul s-a reunit, joi, începând de la ora 17.00, în ședință, pentru a aproba prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând din data de 13 aprilie. Printre prevederile cuprinse în Hotărârea de Guvern se numără și reguli care vizează perioada Paștelui ortodox.

DOCUMENTUL inetagral poate fi consultat AICI

Prelungirea stării de alertă, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern: Ce măsuri se vor aplica în perioada Paștelui

Astfel, potrivit unei anexe a documentului care urmează să fie aprobat în ședința Executivului, în noaptea de Înviere va fi permisă circulația până la ora 5.00.

”În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase”, se arată în documentul citat.

De asemenea, ”în toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 8 mai-9 mai 2021, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan”.

Totodată, ”în zilele de 23 aprilie și 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00-20,00. În intervalul orar 20,00- 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”.

Unitățile de cazare din stațiunile montane și de pe litoral, deschise la70% din capacitate

Același document prevede că unitățile de cazare stațiunile montane și cele de pe litoral vor fi deschise la 70% din capacitate.

„Se limitează gradul de ocupare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi în care se practică schiul şi alte sporturi de iarnă:

a) Azuga, judeţul Prahova;

b) Arieşeni, judeţul Alba;

c) Băile Homorod, judeţul Harghita;

d) Băile Tuşnad, judeţul Harghita;

e) Borsec, judeţul Harghita;

f) Borşa, judeţul Maramureş;

g) Bran, judeţul Braşov;

h) Buşteni, judeţul Prahova;

i) Cavnic, judeţul Maramureş;

j) Durău, judeţul Neamţ;

k) Harghita-Băi, judeţul Harghita;

l) Novaci-Rânca, judeţul Gorj;

m) Păltiniş, judeţul Sibiu;

n) Poiana Braşov, judeţul Braşov;

o) Predeal, judeţul Braşov;

p) Sinaia, judeţul Prahova;

q) Sovata, judeţul Mureş;

r) Stâna de Vale, judeţul Bihor;

s) Straja, judeţul Hunedoara;

ş) Vatra Dornei, judeţul Suceava;

t) Voineasa, judeţul Vâlcea;

ţ) Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni, judeţul Caraş-Severin”, se arată într-o anexă a Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

Gradul de ocupare al structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică va fi limitat la 70% și în următoarele zone din județul Constanța: Zona Mamaia Nord, Năvodari, Mamaia şi Mamaia-Sat, Constanţa, Agigea, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Tuzla, Costineşti, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.