Furtul masiv de lemne afectează grav industria din țară. Investitorii și-au implementat propriul sistem de urmărire a lemnului: ”Am încredere că vom fi și noi la nivelul Austriei”

Furtul masiv de lemne afectează grav industria din țară. Investitorii și-au implementat propriul sistem de urmărire a lemnului: ''Am încredere că vom fi și noi la nivelul Austriei''

Furtul masiv de lemne din România afectează grav industria. Astfel, fabricile de la noi sunt nevoite să ia materie primă din ţări precum Polonia, Ucraina, Cehia sau Austria, informează B1 TV.

Deşi codrul este frate cu românul, peste 50% din materia primă folosită de industria lemnului din România este adusă din import acum. Și asta din cauza furturilor din pădurile României.

Reprezentanții companiilor dau vina și pe lipsa infrastructurii, care nu permite preluarea lemnului din zonele în care nu există drumuri. Dan Bănacu, directorul Holzindustrie Schweighofer România, susține că eforturile financiare pentru exploatare sunt foarte mari în țara noastră.

”Vorbim de 35m. liniari de drumuri forestiere pe hectar în Austria și 5m sau 6m de drumuri forestiere pe hectar în Romania. Acest lucru face ca în România importante drumuri, locuri forestiere să nu fie accesibile. Am putea descrește presiunea din anumite zone în care astăzi este foarte mare, mergând în zone mai puțin accesibile și balansând astfel modul în care folosim lemnul din pădurile României”, a declarat Dan Bănacu, citat de B1 TV.

Nu doar industria este afectată de prețul mare al lemnului, ci și cumpărătorii direcți care ajung adesea să își ridice case cu lemn importat din Polonia, Ucraina, Cehia și Austria.

Spre exemplu, importurile de lemn şi plută în anul 2018 au fost de 18,4 milioane euro, cu 54,3% mai mult decât în prima lună din 2017. În ceea ce privește exportul, România a vândut lemn și plută de 49,7 milioane de euro, doar în ianuarie 2018.

Spre deosebire de noi, Cehia, o țară cu o suprafață a pădurilor de 2,5 ori mai mică decât România exportă cherestea de 336 milioane de euro și bușteni de 330 milioane de euro.

”În Austria oamenii au construit o societate în jurul lemnului și copiii de la cele mai mici vârste înțeleg că lemnul este o resursă, care trebuie să aducă beneficii în societate”, a mai spus Bănacu.

În Austria, sistemele de urmărire a lemnului de la punerea în valoare a unei bucăți de lemn și până la destinația finală sunt implementate de zeci de ani și pot arăta cu exactitate unde se află un transport și care sunt toate indicațiile încărcaturii. Aici, România face pași timiz. SUMAL, sistemul informatic al ocoalelor silvice, și aplicațiile implementate de ONG-uri pentru verificarea transporturilor de lemn nu pot arăta exact când s-a intervenit asupra încărcăturii lemnoase până în poarta fabricii.

Un raport Greenpeace arată cu România pierdea în urmă cu doi ani trei hectare de pădure în fiecare oră.

Cei de la Holzindustrie Schweighofer și-au implementat propriul sistem de urmărire.

”Pot să vă spun că și compania noastră a făcut o aplicație care se numește Timflow, pentru urmărirea traseului de la pădure până la fabrică, în mod continuu. Este o extensie a SUMAL-ului, aplicația de stat. Am încredere că în viitor vom fi și noi la nivelul pe care îl invidiem astăzi în Austria”, a mai declarat directorul general Holzindustrie Schweighofer.