Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, despre pagubele produse de secetă: Cam un milion de hectare de culturi, din cele 2,9 milioane care au fost însămânțate în toamnă, ar fi afectate. O să-i despăgubim pe toți cei care au avut de suferit (VIDEO)

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, despre pagubele produse de secetă: Cam un milion de hectare de culturi, din cele 2,9 milioane care au fost însămânțate în toamnă, ar fi afectate. O să-i despăgubim pe toți cei care au avut de suferit (VIDEO)
foto: Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că, în acest moment, autoritățile evaluează pagubele produse de secetă, precizând că până în acest moment s-a constatat că aproape un milion de hectare de culturi au de suferit din cauza lipsei precipitațiilor.

Întrebat dacă fermierii ale căror recolte sunt afectate de secetă vor primi bani europeni sau bani din partea statului drept compensație, Adrian Oros a răspuns: ”Nu o să fie vorba de bani europeni aici, o să fie vorba de bani de la buget. Suntem în cursul evaluării pagubelor produse de secetă. O să-i despăgubim pe toți cei care au avut asemenea pagube. În evaluările de până acum ar fi afectate cam un milion de hectare de culturi din cele 2,9 milioane care au fost însămânțate în toamnă”.

Despăgubiri ar urma să primească și agricultorii care au fost afectați de pandemia de coronavirus.

„Separat, pentru cei care au fost afectați de evoluția pandemiei și au avut pierderi de venit, vom cheltui, tot cu acceptul Comisiei Europene, cei 80 de milioane de euro care au rămas neutilizați din măsuri neacceptate, sub formă de sume forfetare, până la 5.000 de euro pe fermier și până la 50.000 de euro pe procesator. Acum lucrăm la niște criterii obiective, nediscriminatorii, pe baza unor dovezi disponibile.

În paralel, avem un fond de creditare în care noi plătim 50% din dobândă și un fond de garantare unde garantăm 90% din credite pentru cei care vor să-și reia activitatea. Aici mă refer la fermierii mari care doresc acest lucru”, a mai spus Ministrul Agriculturii.

Amintim, în acest context că directorul general al Administrației Naționale de Meteorologi (ANM), Elena Mateeescu,a declarat recent pentru B1 TVcă România se confruntă cu o secetă pedologică puternică, mai ales în jumătatea estică a țării.

”Vorbim de un an agricol, al treilea an după 1973-1974 și 1982-1983, cu cea mai mică cantitate de precipitații înreigstrată de la 1 septembrie și până în prezent, numai 246 de litri per metru pătrat”, a explicat directorul ANM.

Ministrul Agriculturii: Nu există întârzieri în plata subvențiilor APIA

De asemenea, Adrian Oros a precizat că nu există întârzieri în plata subvențiilor APIA.

”Nu există întârzieri. Aceste subvenții au ca termen limită sfârșitul lunii iunie. Noi am plătit în același ritm ca în fiecare an. Avem achitate sumele pentru 99,16% dintre beneficiari. Până acum s-au plătit 2,5 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde de euro au fost rambursați de către Comisia Europeană. Ultimele 35 de milioane de euro au sosit astăzi (joi, 7 mai – n.r.).

Adrian Oros: După 15 mai va fi permisă vântoarea mistreților

Întrebat când va fi permisă vântoarea de mistreți, în condițiile aceștia deja provoacă pagube fermierilor, ministrul Agriculturii a răspuns: „Pagubele au început demult. Am solicitat colegilor mei să dăm drumul la vânătoarea de mistreți pentru a preveni aceste pagube, dar și pentru a combate pesta porcină africană. Se pare că după data de 15 mai, atât vânătoarea la mistreți, cât și pescuitul recreativ în fermele piscicole, care și ele au o problemă cu producția de pește pe care nu pot să o vândă, vor fi permise.

Vântoarea mistreților a fost interzisă în luna martie, odată cu adoptarea Ordonanței Militare nr. 3, în contextul pandemiei de coronavirus.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:51 - 20 de civili au murit în urma bombardamentelor din Donețk și Lugansk
23:50 - Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: „Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”
23:46 - Turcia spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO și că reprezentanții celor două țări „nu ar trebui să se obosească” să vină la Ankara. Care sunt nemulțumirile lui Erdogan
23:15 - Activitatea partidului comunist, interzisă pe teritoriul Ucrainei
23:13 - Ministerul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu / Secretarul de stat Brădățan a exprimat un punct de vedere nume personal, spune instituția
22:42 - Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război
22:38 - Tanczos Barna: Se depune prima plângere penală pe infracțiunea de îngropare de deșeuri. Fapta nu se mai sancționează contravențional, ci cu închisoare de la 3 la 5 ani (VIDEO)
22:33 - Un pacient de 18 ani, din Prahova, ar fi fost agresat sexual de un asistent
22:11 - Șeful MAI, întrevedere în SUA cu un oficial american de rang înalt. Lucian Bode: Traficul de persoane, un flagel care distruge multe vieți. Avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate
22:08 - Premierul Estoniei îi îndeamnă pe liderii mondiali să nu-l mai sune pe Putin