Ministrul Educației, Monica Anisie, prezintă primele scenarii pentru redeschiderea școlilor: Doar elevii din anii terminali s-ar putea reîntoarce la cursuri

Ministrul Educației, Monica Anisie, prezintă primele scenarii pentru redeschiderea școlilor: Doar elevii din anii terminali s-ar putea reîntoarce la cursuri
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației a anunțat miercuri, scenariile care se iau în calcul pentru a face posibilă redeschiderea școlilor din România în condiții de siguranță și încheierea anului școlar în curs.

Așadar, Monica Anisie a declarat că înainte de redeschiderea unităților de învățământ se vor lua măsuri pentru a evita riscul infectării cu COVID-19 și este de asemenea posibil ca acest lucru să se facă treptat, în mai multe etape și neapărat prudent.

Unul dintre scenarii este ca, primii care se întorc la cursuri să fie elevii din anii terminali, pentru a se pregăti în vederea susținerii examenelor de Evaluare Națională sau Bacalaureat,însă acest lucru depinde de evoluția coronavirozei.

Potrivit declarațiilor făcute de Monica Anisie, a fost discutat un scenariu care presupune prelungirea cu o săptămână a cursurilor, dar și scenarii care presupun încheierea anului școlar la timp.

Ministrul ia în vedere și stabilirea unui acord cu Universitățile din Uniunea Europeană, pentru ca elevii care doresc să studieze în străinătate să nu întâmpine neplăceri legate de termenele limită de înscriere.

Totuși, Anisie a susținut că decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care, de altfel, a decis și închiderea instituțiilor.

Nelu Tătaru nu crede că școlile vor fi redeschise în mai

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, în opinia sa, nu poate fi vorba despre redeschiderea școlilor din luna mai, dat fiind că lupta cu epidemia de coronavirus e încă destul de departe de a fi câștigată.

„Atât de repede nu cred. Săptămâna aceasta o să avem discuții cu fiecare minister în parte, încât problema medicală să o putem pune fiecărui minister în parte, și la Economie, și la Educație, și la Sport. Avem mai multe măsuri impuse. Relaxarea va începe în sens invers: vor dispărea declarațiile pe proprie răspundere, va fi liberalizată ieșirea, evitând agomerările și manifestările, mărirea timpului în care vârstnicii și copiii pot ieși, doar cu niște precauții și evitând zonele aglomerate”.

Epidemie de coronavirus în România. Școlile și universitățile, închise cel puțin pe perioada stării de urgență

Pe 16 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență în România, din cauza epidemiei de coronavirus. 30 de zile mai târziu, starea a fost prelungită, prin decret prezidențial, cu încă o lună.

Încă de pe atunci, ministrul Educației a precizat că școlile și universitățile vor rămâne închise cel puțin pe perioada stării de urgență, că Evaluarea Națională și Bacalaureatul nu vor include materia de pe semestrul al doilea și că tezele vor testa doar cunoștințele acumulate până la data de 11 martie. Tot atunci, Monica Anisie a mai anunțat anularea simulărilor, a diverselor concursuri și olimpiade școlare, precum și a BAC-ului pentru olimpici.

Evoluția pandemiei în România

Potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, de la debutul epidemiei de coronavirus au fost confirmate în România 9.710 infectări, 468 dintre ele fiindraportatemiercuri.

2.406 persoane au fost declarate vindecate și externate, dar aproape 290 sunt internate în secțiile de Terapie Intensivă.
Până la data de 22 aprilie,în România erau 12.809 de oameni în carantină instituționalizată și 40.774 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe