Polițiștii care au venit să protesteze la Cotroceni au aruncat cu fumigene și s-au îmbrâncit cu jandarmii: „Ați primit ordin să ne bruscați, să ne gazați!” (VIDEO, FOTO)

Polițiștii care au venit să protesteze la Cotroceni au aruncat cu fumigene și s-au îmbrâncit cu jandarmii: „Ați primit ordin să ne bruscați, să ne gazați!” (VIDEO, FOTO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Zeci de bugetari din mai multe domenii, precum apărare, asistență socială, cultură și administrație, au protestat miercuri, în fața Palatelor Cotroceni și Victoria, față de înghețarea salariilor și intenția guvernanților de a elimina anumite sporuri. La Cotroceni, mai mulți polițiști chiar s-au luat la harță cu jandarmii, pe care i-au acuzat că „au primit ordin să îi bruscheze, amendeze sau gazeze”. La un moment dat, manifestanții au aruncat cu fumigene.

Polițiștii-protestatari și jandarmii s-au îmbrâncit în fața Palatului Cotroceni

Mai mulți polițiști s-au adunat în fața Palatului Cotroceni să protesteze, nemulțumiți de înghețarea salariilor. La un moment dat, lucrurile au degenerat, unii fiind revoltați că protestează de mai multe zile și sunt ignorați. Ei au cerut demisia Guvernului.

„Aici e clădirea statului, nici a lui Iohannis, nici a Jandarmeriei”, a strigat un protestatar, potrivit Digi24.

Jandarmii au fost nevoiți să intervină la Palatul Cotroceni, miercuri, acolo unde polițiștii care protestau, furioși, au început să arunce cu fumigene. (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Polițiștii care protestau în fața Palatului Cotroceni față de înghețarea salariilor au început să arunce cu fumigene. Jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele, dar tot s-a ajuns la îmbrânceli. (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Iar un altul a susținut: „Ne dăm seama că îi irită pe colegii din Jandarmerie dar nu încălcăm legea. Trebuie să stăm în țarcuri cuminți, pentru că revendicările supără”.

Jandarmii i-au îndemnat pe protestatari să se calmeze. „Nu mai pune mâna pe mine, că n-ai voie! Dar nu vă e un pic de rușine? Ce înseamnă asta?”, a răspuns unul dintre manifestanți.

„Stimabile domn, vă rog să mergeți la locul de desfășurare”, a insistat jandarmul.

„Cîțu când apare / Salariul dispare”, scrie pe pancartelepolițiștilorau protestat, supărați că Guvernul Cîțu a înghețat salariile bugetarilor.Eisusțin că măsurile de austeritate ar trebui să reprezinte ultima soluție pentru rezolvarea crizei economice. (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Urmările protestului polițiștilor de la Palatul Cotroceni nu le fac cinste acestora. Ei s-au îmbrâncit cu jandarmii și au aruncat cu fumigene, susținând, revoltați, că manifestează de mai multe zile, dar nu-i bagă nimeni în seamă. (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Oamenii susțin că măsurile de austeritate n-ar trebui să fie decât ultima soluție la problemele economice cu care se confruntă România. Sindicatele amenință cu proteste și pe viitor, acuzând că nu sunt luate în seamă.

Polițiștii au protestat la Palatu Cotroceni față de înghețarea salariilor

Guvernanții, în frunte cu premierul Florin Cîțu, au declarat de mai multe ori că e nevoie de reducerea cheltuielilor deoarece România trebuie să scadă deficitul bugetar de la circa 10%, cât a fost anul trecut, la 7%, fapt prevăzut în proiectul de buget ce urmează să fie votat în Parlament. Cîțu a mai insistat că mulț bani trebuie să meargă la investiții, deoarece o economie care nu-și revine nu va mai putea susține plata pensiilor și salariilor din sistemul bugetar. Totodată, premierul și ministrul Muncii, Raluca Turcan, au declarat că e nevoie de o analiză serioasă a sporurilor pe care le primesc bugetarii, pentru că o parte din ele nu se mai justifică și ar trebui eliminate. Schimbarea ar urma să se facă printr-un proiect de lege votat în Parlament, menit să modifice actuala Lege a salarizării.

Reacția Jandarmeriei București la acuzațiile aduse jandarmilor după protestul de la Cotroceni

Jandarmeria București a transmis că jandarmii prezenți la Palatul Cotroceni nu a vrut decât să se asigure că manifestația se desfășoară în condițiile de siguranță și legalitate.

„Personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanţe periculoase.
Sub un alt aspect, participanții au obligația de a nu participa la adunări publice cu materiale explozive sau incendiare”
, a mai transmis instituția.

Urmează cercetări în acest caz și dacă se impune amenzi, acestea se vor da.

Marcel Ciolacu: Scenele în care jandarmii se ceartă cu polițiștii la proteste sunt scandaloase într-un stat normal

În scandal a intervenit și Marcel Ciolacu, liderul PSD. Acesta a susținut că scenele cu polițișii și jandarmii certându-se sunt „scandaloase și inimaginabile într-un stat normal” și a anunțat că social-democrații vor lucra cu sindicatele din Poliție, ca legile din acest sistem să fie respectate de guvernanți.

„Am văzut că Iohannis și Cîțu nu au timp să îi asculte pe polițiștii care își cer în stradă drepturile. O facem noi la #PSD!

S-a ajuns prea departe! Scenele de astăzi în care jandarmii se ceartă cu polițiștii la proteste sunt scandaloase și inimaginabile într-un stat normal. Trebuie pusă ordine în lucruri! Vom lucra împreună cu sindicaliștii din Poliție pentru ca legile care vizează sistemul de apărare și ordine publică să fie respectate de actuala guvernare”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari