Programul național de testare coronavirus. Cum vor fi aleși oamenii

Programul național de testare coronavirus. Cum vor fi aleși oamenii
Foto: pixabay.com

România se afă pe o pantă descendentă în ceea ce privește situația infecțiilor cu noul coronavirus, la mai bine de trei luni de la primul caz de COVID-19 confirmat în țara noastră și la peste două luni de la primul deces al unui pacient contaminat. Astfel, se vorbește despre o perioadă cu un număr relativ mic de îmbolnăviri în timpul verii, pentru ca odată cu revenirea sezonului rece să asistăm, probabil, la o nouă creștere a numărului îmbolnăvirilor. Dar până la apariția celui de-al doilea val de COVID-19, autoritățile anunță că, în perioada verii, în România se va desfășura un program național de testare pentru coronavirus. Este vorba despre un studiu de seroprevalență menit să arate în ce măsură populația a trecut prin boală și câți dintre români au dezvoltat imunitate la SARS-CoV-2.

Scopul programului național de testare coronavirus

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat recent că studiul care va fi derulat în perioada următoare va oferi autorităților date exacte despre felul în care noul coronavirus s-a răspândit în rândul populației și câți dintre români au dezvoltat anticorpi, iar ținând cont de informațiile obținute, specialiștii vor putea să estimeze cât de grav ar putea fi următorul val de îmbolnăviri.

”Acel studiu ne va arăta fatalitatea – câte decese am avut, specificitatea, sensibilitatea și vom putea să prognozăm și un viitor episod și amploarea lui. (…) Sunt niște teste imunologice. Au o sensibilitate mare – 99,5%. Ne vor arăta câți au avut infecția și câți nu au avut infecția. Ne va da o prognoză. Având o rată de imunizare mare, ne vom gândi că va exista sau nu un al doilea val și dacă va exista un al doilea val, cam care va fi amploarea lui. În țările dezvoltate, evaluări se fac la trei luni, la șase luni, la nouă luni de pandemie. Este un control pe care îl impui, ca Minister al Sănătății, pentru a putea face evaluarea unui moment care a trecut și pentru a previziona un viitor val”, a explicat ministrul Sănătății, pentru B1 TV.

Ce este și când se face un studiu de prevalență

Studiul de seroprevalență se va face pe un eșantion reprezentantiv din populația României, iar începerea programului de testare va depinde de evoluția situației epidemiologice. Astfel, studiul se poate face după depășirea vârfului de îmbolnăviri, când intensitatea de răspândire a virusului va scădea.

„Vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acest moment care să ne dea răspunsul la întrebările pe care le avem. Ce procent din populație a trecut prin boală, să știm această situație la nivel regional, la nivel național și să putem să facem un studiu comparat. Sperăm să îl facem când descrește numărul de cazuri. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou, când valul a trecut”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

”În această vară, în lunile iulie, august și poate și în septembrie, vom face acel studiu de seroprevalență la nivel național”, a declarat, la rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Care va fi eșantionul la testarea coronavirus și cum vor fi aleși oamenii

Totodată, ministrul Sănătății a explicat că pentru stabilirea eșantionului se va ține cont de cele opt regiuni de dezvoltare și de numărul de locuitori din fiecare județ al țării.

„În fiecare judeţ vor fi selectate trei laboratoare, la aceste laboratoare se vor prezenta pacienţi pentru seturi de analiză pentru diverse patologii. Noi vom solicita acordul acestor pacienţi să folosim serul rezidual în care vom căuta anticorpi. Sunt nişte teste imunologice (…). Aceste seruri reziduale vor fi la INSP, care va face acest studiu şi ne va da şi rezultatul”, a spus Nelu Tătaru.

În ceea ce privește numărul de români care vor fi testați, ministrul a explicat că acesta ”diferă foarte mult de la un judeţ la altul, având în vedere că avem judeţe cu 43.000 de locuitori, cu 93.000 de locuitori, în general am plecat ca studiu – 29.019 pacienţi, după 1 iunie va începe”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:14 - Alegeri parlamentare 2024. Încep să apară primele rezultate parțiale oficiale
22:09 - Trei partide extremiste ar putea intra în Parlament: Numărătoarea oficială a început
22:05 - Adrian Veștea: PNL va face coaliție cu acele partide care vor urma direcția noastră pro-europeană și pro-euroatlantică, cele care vor dori să ducă la modernizarea României și la reformarea clasei politice și a statului (VIDEO)
22:01 - Diana Șoșoacă: „Dacă veți merge cu furtul acesta, voi cere anularea alegerilor parlamentare din cauza fraudei masive” (VIDEO)
21:56 - Alegeri parlamentare 2024: Peste 742.000 de români au votat în diaspora până la ora 21:00
21:50 - Cătălin Drulă: Discuțiile despre viitoarea guvernare nu trebuie făcute sub presiunea timpului, ci mai degrabă sub presiunea măsurilor și reformelor pe care le va lua acel guvern. Este timp pentru discuții (VIDEO)
21:39 - Tudose spune că Lasconi încă e așteptată să-i ceară scuze lui Ciolacu: Nu noi avem nevoie de voturi în turul 2, iar comportamentul său față de PSD și Ciolacu în ultimele zile n-a fost cel mai elegant (VIDEO)
21:37 - Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Le mulțumim celor care au înțeles pericolul și au venit să ne voteze”
21:33 - Eugen Tomac: N-am fost pregătiți de un asemenea tsunami politic. Alianța forțelor de dreapta, cu puținele resurse pe care le are, în următoarele zile va face campanie pentru Elena Lasconi (VIDEO)
21:26 - Simion (AUR): Valorile tradiționale au vorbit. În ultimele luni au tras în noi cu tot ce au avut și tot nu au reușit să ne distrugă. Poporul român a votat majoritar pentru forțele suveraniste (VIDEO)