Raed Arafat: Nu am luat în considerare un lockdown total. Continuă aplicarea măsurilor care au fost implementate / Ce spune șeful DSU despre petrecerea sărbătorilor de iarnă în plină pandemie (VIDEO)

Raed Arafat: Nu am luat în considerare un lockdown total. Continuă aplicarea măsurilor care au fost implementate / Ce spune șeful DSU despre petrecerea sărbătorilor de iarnă în plină pandemie (VIDEO)
Foto: gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgemță (DSU), Raed Arafat, a declarat marți seară, pe B1 TV, că în România nu este luată în considerarea varianta unui lockdown total, însă în următoarea perioadă vor fi menținute restricțiile care sunt deja în vigoare.

Raed Arafat spune că România nu va intra în lockdown înainte de sărbători

Întrebat dacă ar fi o variantă de luat în calcul cea a unei carantine naționale de două săptămâni, Raed Arafat a răspuns: ”La noi nu s-a luat în considerare un lockdown total, însă s-a luat în considerare continuarea măsurilor care au fost implementate. Restricțiile de circulație după ora 23.00 rămân valabile. Rămâne valabilă închiderea magazinelor la o anumită oră, mai devreme decât de obicei, la ora 21.00. Rămân valabile restricțiile la restaurante, la terase, după incidențele peste 1,5 sau 3 la mie există reguli care se respectă. Există toate aceste aspecte, pe lângă măsurile locale pe care le luăm, și anume carantinările, unde, cu mici excepții, avem un rezultat chiar bunal carantinărilor care au durat, de regulă, mai mult de 14 zile. Sunt localități care au intrat în carantină la 11 la mie sau la 13 la mie și au ieșit din carantină la 4 sau 3 la mie.Hotărârea de guvern care a fost emisă nu a impus măsuri suplimentare decât în ce privește zonele de schi,în ce privește transportul cu telecabina și alte aspecte care vor fi reglementate”.

Arafat: Dacă regulile nu vor fi respectate de sărbători,ără discuție,vom avea o creștere a numărului cazurilor după Anul Nou

În ceea ce privește recomandările privind respectarea regulilor de protecție și limitarea deplasărilor și a întâlnirilor cu persoane din afara familiei în perioada sărbătorilor, șeful DSU a precizat: „Sunt măsurile care sunt impuse și eu consider că dacă se respectă aceste măsuri realmente, putem să prevenim răspândirea. O problemă este a celor care nu vor să respecte aceste măsuri și care poate că nu le respectă nici astăzi, nu numai în preajma sărbătorilor. (…) Am fost întrebat, de exemplu, de mesele festive de Anul Nou. Știm foarte bine că mese festive nu pot fi organizate. (…)În familie, acasă sau undeva unde e proprietate privată, în casă la tine, nu avem ce face decât să te sfătuim. Dacă tu te duci și închiriezi un restaurant și spui că ai petrecere privată, asta e contrar regulilor și resturantul poate să fie amendat de organele de ordine publică, fără să sune a amenințare”.

Dacă regulile nu vor fi respectate, ”fără discuție,vom avea creștere după Anul Nou”, avertizează Arafat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.