Raluca Turcan: În 2021, pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare. Legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi, cel mai probabil, prorogată

Raluca Turcan: În 2021, pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare. Legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi, cel mai probabil, prorogată
FOTO: Facebook: Raluca Turcan

Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% va fi, ”cel mai probabil”, prorogată. Anunțul a fosst făcut miercuri seară de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a precizat că în acest an, pensiile vor fi calculate pe baza legii care este în vigoare.

Ce se întâmplă cu pensiile în acest an: Precizările ministrului Muncii, Raluca Turcan

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic, practic, va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor. Mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie”, a declarat ministrul Muncii, la TVR.

Raluca Turcan a precizat că nu vor avea loc scăderi de pensii, însă se va face ”o recalculare pe mai mulţi indicatori care să asigure reflectarea în valoarea pensiei a contributivităţii”.

Totodată, ministrul Muncii a menționat că în noua lege a pensiilor, care urmează să fie negociată cu partidele din coaliție și partenerii sociali, va cuprinde și viitoarea formulă de calcul a pensiilor.

Ministrul Muncii: Aș vrea ca peste un an – un an și jumătate să putem spune exact cât vor fipensiile și peste patru ani

Raluca Turcan afirma recent, pe B1 TV, că majorarea de 40% cuprinsă de PSD în legea pensiilor, de fapt ”nu a fost pregătită și dorită la modul real”.

”S-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare, niciodată nu a fost pregătită și dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde pe care România, în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar și ante-pandemie nu și-ar fi putut-o permite”, a spus ministrul.

De asemenea, aceasta a spus că își dorește să se ajungă la predictibilitate, atât în ceea ce privește calculul pensiilor, cât și cel al salariilor din sistemul bugetar.

„Aș vrea ca peste un an – un an și jumătate să putem spune exact cât vor fipensiile și peste patru ani, adică să aducem acea predictibilitate și în sistemul de plată apensiilor, și în sistemul de plată asalariilor în sistemul public, ca să nu mai poată fi făcute tot felul de artificii în preajma alegerilor, mai ales de către oamenii politici, ci sistemul să fie unul care să te și mobilizeze și să te și recompenseze pentru munca făcută”, a mai spus Raluca Turcan.