Eveniment fără precedent în ultimii 100 de ani, în România. Turiștii au surprins momentul în Delta Dunării

Eveniment fără precedent în ultimii 100 de ani, în România. Turiștii au surprins momentul în Delta Dunării
Fotograf / Foto: Andre Furtado (Unsplash.com)

Eveniment unic înRomânia după mai bine de 100 de ani.Specia „phoenicopterul roseus” a fost văzută de turiști în urmă cu câteva zile în Delta Dunării, iar momentul a fost imortalizat și distribuit în social media.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a făcut anunțul, care mai precizează faptul că cei 10 flamingo reprezintă cel mai mare grup de indivizi ai acestei speciiobservați în România, în ultimul secol.

Flamingo în Delta Dunării. „Cel mai mare grup de indivizi observați în România”

„Vizitatori înaripați exotici pe meleagurile deltaice

În data de 13 iunie 2020, a fost observată prezența unui număr de 10 indivizi de flamingo – Phoenicopterus roseus în zona Melea Sacalin.

Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij).

În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul țării, în numere mici (*, Kiss & Szabo 2002), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky).

Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă (**).

Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol”, a notat Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării pe pagina oficială de Facebook.

Românii, fascinați de pasărea flamingo

Fenomenul observat în Delta Dunării a atras rapid comentarii. Unii utilizatori sunt sceptici, alții se bucură de această descoperire.

„Sunt păsări fascinante. Le-am observat de multe ori în zona Huelva (Andaluzia). Este acolo o mică deltă, cu estuar și maree, afectată de exploatările de cupru din trecut, acum în reconstrucție ecologică” – Cristian Bonțoiu.

„Ce săcaute flamingo în deltă?!Nu cred, e fake ori nu e poza din deltă” – Savencu Florentin.

„Cu ani în urmă, cred că prin anii ’70, era colonie de flamingo in deltă! ♥️” – Nicolae Sbiera

Urmăriți B1TV.ro și pe