CRIME ÎN SERIE ÎN CARACAL/ STS, ANCOM și Ministerul Comunicațiilor au eşuat în a implementa o soluție gratuită de îmbunătățire a localizării apelurilor 112 care se putea dovedi salvatoare în acest caz

CRIME ÎN SERIE ÎN CARACAL/ STS, ANCOM și Ministerul Comunicațiilor au eşuat în a implementa o soluție gratuită de îmbunătățire a localizării apelurilor 112 care se putea dovedi salvatoare în acest caz

Autorităţile române s-au dovedit încă odată neputincioase în a interveni şi a salva vieţi. După tragedia din Apuseni, elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, acum o fata de 15 ani care a sunat la 112 şi a anunţat că este răpită, şi chiar a dat indicaţii clare despre cum arată locul în care este ţinută, nu a putut fi localizată la timp pentru a fi salvată.

În acest context, preşedintele Comisiei IT din Parlament, deputatul USR Cătălin Drulă, a arătat că numeroase ţări europene au implementat de mai mult timp soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112, dar în România autorităţile sunt blocate de ani în contestaţii care împiedică modernizarea sistemului 112.

SCANDAL MONSTRU ÎNTRE ANDREEA MARIN ȘI CORNELIA CATANGA! S-AU CERTAT CA LA UȘA CORTULUI! DE LA CE A PORNIT RĂZBOIU

„E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeți și de asocierea lui cu apelul de urgență. Dar nu, ei stau în blocaje de licitații și contestații de ani de zile „pentru modernizarea 112”, a subliniat Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă, care este președintele Comisiei IT din Parlament, le cere celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea de reglementare în comunicații și reprezentanţilor Ministerului Comunicațiilor să explice de ce sunt mult în urmă cu implementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor care vin la 112.

S-A TERMINAT! OANA LIS A FĂCUT ANUNȚUL DUREROS! VIOREL LIS ȘI-A DAT OCHII PESTE CAP: ‘VĂ ANUNȚ CU DURERE ÎN SUFLET…’

„Să recapitulăm responsabilii pentru neimplementarea AML/ESL (trimitere automată a locației de pe telefon la apelurile de urgență):

1) STS – care ar trebui să fie beneficiarul/destinatarul informațiilor și să-și ajusteze sistemele pentru a folosi informația. E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeți și de asocierea lui cu apelul de urgență. Dar nu, ei stau în blocaje de licitații și contestații de ani de zile „pentru modernizarea 112”.

LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! BIATA, RONA HARTNER! AU DESCHIS TESTAMENTUL! DIN PĂCATE E ADEVĂRAT! AU FOST ULTIMELE IMAGINI

Dl. VASILCĂ sau predecesorul OPRIȘ ne-ar putea explica cum de se poate mișca în halul ăsta de prost STS-ul?

2) ANCOM – care ar trebui să dea decizia de implementare AML (cf. OUG care reglementează 112) și să monitorizeze implementarea ei. ANCOM a dat o decizie în 2016 cu o exprimare cam vagă și conform acelei decizii trebuia să formeze un grup de lucru care să se asigure de implementare.

Dl. GRINDEANU ne poate explica foarte concret, ca reglementator și responsabil de emiterea legislației terțiare, cum a fost activ/pro-activ pentru implementarea acestui sistem în România și de câte ori a condus grupul de lucru pentru implementarea AML?

3) MCSI – Ministrul comunicațiilor este președinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţii SNUAU (termenul tehnic pt. serviciul 112). Domnii PETRESCU sau ȘOVA sau dl. adus de la PSD Iași, ce-au făcut în Comitet pentru implementarea AML?

Ne-ar putea explica vreunul din cei de mai sus cum de vecinii noștri din Republica Moldova au reușit să implementeze AML înaintea noastră?”

Într-o postare anterioară pe Facebook, Cătălin Drulă explică și cât de simplă este metoda de localizare ESL de la Google:

„Una dintre cele mai eficiente metode de localizare a apelurilor la servicii de urgență este Emergency Service Locator de la Google.

Funcționează pe 99% din terminalele cu Android fără instalarea niciunei aplicații suplimentare.

Principiul e simplu. Odată cu apelarea serviciului de urgență, telefonul activează automat serviciul de localizare (prin GPS) și la scurt timp după încheierea apelului trimite un SMS special de tip Data cu longitudinea și latitudinea către serviciul de urgență.

Conform estimărilor Google, precizia medie este de 56 de metri față de 3km în cazul localizării clasice bazate pe celulă/antenă și puterea semnalului de la terminal așa cum e recepționat la turnul GSM.

Pentru implementare, nu este nevoie decât de un acord cu Google (gratuit) făcut de operatorii de telefonie mobilă și de serviciul guvernamental din țara respectivă.

Costurile de investiție sunt minimale conform Google și durata de implementare este 2-15 săptămâni.

În România responsabilitatea pentru a impune operatorilor tehnologiile pe care să le implementeze pentru localizarea apelurilor de urgență este la ANCOM, mai exact la președintele ANCOM (cf. OUG 34/2008 art. 20).

Ce a făcut ANCOM pentru implementarea ELS în România? Ce au făcut operatorii de telefonie mobilă? În ce stadiu este această implementare în prezent?

I-am trimis astă-seară aceste întrebări președintelui ANCOM, Sorin Grindeanu, și aștept un răspuns în numele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor în cel mai scurt timp.”,a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

Mai mult, Asociația europeană a numărului 112 , organizație neguvernamentală care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa, a atenționat că a insistat ani de zile fără succes la autoritățile române responsabile de serviciul 112 pentru implementarea acestor soluții gratuite pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la 112.

Urmăriți B1TV.ro și pe