Tulpina de COVID-19 descoperită în Marea Britanie ar putea deveni cea mai răspândită în Europa. Țincu: Având o contagiozitate mare, se pune problema că ea va fi cea dominantă (VIDEO)

Tulpina de COVID-19 descoperită în Marea Britanie ar putea deveni cea mai răspândită în Europa. Țincu: Având o contagiozitate mare, se pune problema că ea va fi cea dominantă (VIDEO)

Vaccinurile anti-COVID, scoase pe piață până acum sunt eficiente împotriva tulpinei noi de COVID-19, apărută inițial în Marea Britanie, a precizat medicul Radu Țincu. Totodată, aceasta ar putea devni tulpina dominantă, atât în Europa cât și în alte state, din cauza vitezei mari de răspândire.

Viteza cu care această tulpină se răspândește ar putea să o transforme în tulpina dominantă, ea având în prezent o contagiozitate de aproximativ 70%. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în cursul zilei de miercuri că noua variantă de COVID-19 a ajuns până în prezent în 50 de țări.

Tulpina de COVID-19 depistată în Marea Britanie ar putea fi dominantă

Radu Țincu a explicat în platoul B1 TV de ce tulpina nouă de COVID-19 ar putea deveni una dintre cele mai răspândite din lume:

„În ceea ce privește această tulpină, ea circula cu siguranță de mai mult timp. Marea Britanie a intrat în lockdown când a fost sigură că această tulpină este prezentă într-un număr foarte mare, iar atunci cu considerat că trebuie să protejeze toată lumea.

Faptul că are o contagiozitate atât de mare, de peste 70%, se pune problema că în cel mai scurt timp, ea va fi tulpina dominantă în Europa, pentru că va reuși să surclaseze toate celelalte tulpini virale apărute înaintea ei

Vaccinul de care mă întrebați, este eficient până în urmă cu câteva săptămâni, doar producătorii ofereau garanții că vaccinul este eficient împotriva acestei tulpini, săptămâna aceasta a apărut un studiu științific independent, care a fost realizate de o universitate din SUA, Texas, care ne spune că s-a demonstrat că anticoprii produși în urma vaccinării sunt eficienți pentru această nouă tulpină. Din acest punct de vedere nu ar trebui să avem, cel puțin pe moment, griji”, a declarat Țincu.

Eficiența campaniei de vaccinare, vitală în combaterea pandemiei

Campania de vaccinare și mai ales rapdiitate, dar și eficiența cu care se desfășoară sunt esențiale pentru combaterea pandemiei. Mai mult decât atât, în cazul în care noul coronavirus ar suferi o mutație la nivelul proteinei de suprafață, serurile actuale ar deveni inutile.

„Este important ca această campanaie de vaccinare să se desfășoare într-un timp scurt, pentru că nimeni nu va garanta că următoarele mutații ce implică tocmai proteina de suprafață. Dacă această proteină de suprafață dispare, aceste vaccinuri devin inutile”, a explicat medicul Radu Țincu, în platoul B1 TV.

Vaccinarea în cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2

Una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la vaccinul anti-COVID se referă a faptul că persoanele infectate, dar asimptomatice se pot imuniza, lucru care nu era recomandat în cazul vaccinurilor de până acum, împotriva altor boli.

La acest moment, vaccinurile bazate pe ARN mesager, dezvoltate de Pfizer și Moderna pot fi administrate și persoanelor care sunt infectate, dar asimptomatice, iar medicul ATI de la Spitalul Floreasca a explicat de ce:

„Au fost cazuri în toată lumea, depistate, de pacienți care s-au vaccinat și în câteva zile s-au contaminat cu SARS-CoV-2. Nu au fost semnalate reacții adverse sau reacții semnificative prin combinarea dintre virus și vaccin.

Acest vaccin, comparativ cu toate celelate pe care noi le cunoșteam, când știam că nu trebuie să fii bolnav când ne vaccinăm, aici nu mai introducem virus în organism, nu mai introducem nici măcar particele din acest virus, introducem doar o informație genetică care produce acea proteină de suprafață. Din acest punct de vedere, reacția imunitară pe care o stabilește acest tip de vaccin este strict localizată, îndreptatpă asupra proteinei de suprafață”, a declarat Radu Țincu.

Medicul a ținut să precizeze însă că o altă tehnică a folosită în realizarea vaccinului de la AstraZeneca, iar dacă acesta poate fi administrat în cazul în care o persoană este infectată cu COVID-19, vor putea spune producătorii, în urma studiilor.

„AstraZeneca folosește o tehnologie care se numește „calul troian” adică au luat un adenovirus pe care l-au modificat genetic și pe suprafața acestuia au reușit să realizeze mutația acestei proteine de suprafață. Virusul pe care acesta îl introduce nu este SARS-CoV-2, este un adenovirus mutat genetic. Trebuie să așteptăm să vedem ce ne spune producătorul AstraZeneca, dacă putem să ne vaccinăm în cazul în care suntem contaminați cu SARS-CoV-2”, a mai precizat Țincu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.