Vlad Voiculescu, după incidentul de la ”Marius Nasta”: Trebuie ceva mai multă atenție la proceduri / Ministerul Investițiilor Europene a pus la dispoziție 50 de milioane de euro pentru lucrări mai ample (VIDEO)

Vlad Voiculescu, după incidentul de la ”Marius Nasta”: Trebuie ceva mai multă atenție la proceduri / Ministerul Investițiilor Europene a pus la dispoziție 50 de milioane de euro pentru lucrări mai ample (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat, pentru B1 TV, că generatorul unității mobile ATI de la Institutul ”Marius Nasta” a început să scoată fum duminică seară. Oamenii au alertat pompierii, care au ajuns la fața locului. Nu a fost incendiu și nicio viață pusă în pericol. Urmează să se facă verificări pentru a se vedea ce s-a întâmplat cu generatorul care, de altfel, se pare că încă funcționează. Pacienții care primeau îngrijiri în unitatea mobilă, niciunul intubat, au fost transferați în spital.

Voiculescu a vorbit și despre controalele care s-au făcut după incendiile de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț și Institutul ”Matei Balș” și despre stadiul dispozițiilor IGSU a căror implementare e evaluată lunar. „Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziție 50 de milioane de euro pentru lucrări ceva mai ample, dar cele de maximă urgență sunt respectarea regulilor și folosirea acelor infrastructuri care sunt ceva mai sigure”, a mai declarat Vlad Voiculescu, pentru B1 TV.

Vlad Voiculescu, reacție după incidentul de la „Marius Nasta”

„Sunt aici de 20-30 de minute, nu s-a întâmplat nimic major. E un TIR instalat în curtea spitalului, sunt tratați pacienți, e aparatură medicală, e o caravană mobilă ATI care funcționează pe baza unui generator. Din acest generator a ieșit fum la un moment dat. Oamenii au chemat pompierii și e foarte bine că au făcut așa, dar nu a existat niciodată foc. Nu a fost niciodată viața nimănui pusă în pericol. Înăuntru sunt șapte pacienți, niciunul intubat, deci nu sunt în stare foarte gravă. Cu toții sunt transferați în alte locuri din spital. Există la ”Nasta” vreo 40 de locuri libere, din câte am înțeles”, a declarat Vlad Voiculescu, pentru B1 TV.

Acesta a precizat că a fost informat despre incident când se îndrepta spre casă de la Ministerul Sănătății: „M-am întors din drum și am venit aici”.

„Repet, n-a fost viața niciunuia dintre ei pusă în pericol. Se verifică ce s-a întâmplat de fapt cu acel generator. Generatorul pare că funcționează în continuare și pacienții sunt transferați. Sunt și echipaje de pompieri aici. (…) E clar că toată lumea trebuie să fie extrem de atentă și mă bucur că asta se întâmplă”, a mai punctat ministrul.

Despre măsurile pe termen scurt și lung pentru ca astfel de incidente să nu se mai întâmple, ministrul Sănătății a susținut: „Cred că trebuie ceva mai multă atenție la nivelul procedurilor. Cred că anumite proceduri, deja trasate de IGSU încă de dinainte de ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, apoi încă o dată după ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, apoi după ce s-a întâmplat la ”Balș” au fost controale… Sunt măsuri lăsate, o parte din aceste măsuri a căror îndeplinire o monitorizăm lunar, au fost îndeplinite, o partea sunt în curs. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pus la dispoziție 50 de milioane de euro pentru lucrări ceva mai ample, dar cele de maximă urgență sunt respectarea regulilor și folosirea acelor infrastructuri care sunt ceva mai sigure”.

„Din fericire, acum nu mai avem un număr așa mare de pacienți la ATI și lucrurile pot fi ținute sub control. E responsabilitatea fiecărui manager să-și așeze lucruri atât cât se poate în primul rând pentru siguranța pacienților”, a mai precizat Vlad Voiculescu.