Atentatul din Berlin. Suspectul, care ar fi comunicat cu ISIS, a fost închis 4 ani în Italia și arestat de trei ori în Germania

Atentatul din Berlin. Suspectul, care ar fi comunicat cu ISIS, a fost închis 4 ani în Italia și arestat de trei ori în Germania
Foto:The Guardian

Apar noi informaţii despre cel mai căutat om din Europa, tunisianul Anis Amri, bărbatul de 24 de ani despre care poliţia berlineză spune că s-ar afla în spatele atentatului de luni de la Berlin. Suspectul ar fi comunicat cu Statul Islamic înainte de atac şi ar fi căutat informaţii despre construirea bombelor artizanale. Mai mult, potrivit publicației Bild, el a fost închis timp patruani în Italia pentru că a dat foc la o școala și a fost arestat de trei ori în Germania, însă poliția l-a pierdut. O recompensă de 100.000 de euro a fost pusă pe capul individului, informează B1 TV. Autorităţile germane au avertizat cetăţenii să fie cu ochii în patru, mai ales că suspectul este înarmat şi foarte periculos.

Autorităţile germane au ajuns la concluzia că principalul suspect în atacul de luni seară, din piaţa de Crăciun din Berlin, este Anis Amri, un tunisian în vârstă de 24 de ani. Şi asta după ce, în cabina camionului folosit în atac, au găsit un act de identitate pe numele acestuia.

Un oficial american a declarat pentru ziarul New York Times că tunisianul în vârstă de 24 de ani a comunicat cu organizația extremistă cel puțin odată și se afla, de asemenea, pe o listă cu persoane care au interdicție de călătorie în SUA. Mai mult, acesta a căutat pe internet informații despre fabricarea dispozitivelor explozive şi foarte probabil pregătea un atac terorist de ceva timp.

Autorităţile berlineze au susţinut că Anis Amri a fost supravegheat în perioada martie-septembrie anul acesta, fiind bănuit că ar fi vrut să fure bani pentru a cumpăra arme automate cu scopul de "a comite un atac împreună cu complici". Cu toate acestea, în urma supravegherii nu au fost strânse suficiente dovezi pentru a se formula acuzații împotriva sa.

”Anis Amri are o înălțime de 1,78 metri și o greutate de aproximativ 75 de kilograme. Dacă vedeți persoana căutată, informați poliția, însă nu vă puneți propria viață în pericol, căci această persoană ar putea fi periculoasă și înarmată”, se arată într-un comunicat al Parchetului german.

Potrivit cotidianului Bild, tunisianul ar fi ajuns în Germania în luna iulie a anului trecut, când a solicitat azil. Cererea lui a fost însă respinsă. Germania nu a reușit să-l expulzeze, deoarece Tunisia a contestat cetăţenia individului.

Mai mult, autorităţile germane suspectează că în spatele ataculului nu s-ar afla doar o persoană, ci un grup de persoane înarmate. Anchetatorii au ajuns la această concluzie după ce au descoperit că şoferul polonez de la care atentatorul sau atentatorii au furat camionul a fost ucis cu multiple focuri de armă.

Se oferă acum o recompensă în valoare de 100.000 de euro oricui ar putea furniza informaţii care să ducă la arestarea teroristului. Poliţia din Berlin a anunţat că a primit peste 500 de informaţii de la martorii masacrului. Se speculează că tunisianul ar avea mai multe paşapoarte şi acte de identitate.

Iniţial, după masacrul din Berlin, poliţia a reţinut un alt suspect, un refugiat pakistanez în vârstă de 23 de ani, care a fost însă în cele din urmă eliberat de autorităţi din lipsa de probe.

Urmăriți B1TV.ro și pe