CORONAVIRUS | Cehia: Ministrul Sănătăţii, demis după ce a fost surprins încălcând restricţiile anti-Covid-19

CORONAVIRUS | Cehia: Ministrul Sănătăţii, demis după ce a fost surprins încălcând restricţiile anti-Covid-19

Roman Prymula, ministru Sănătăţii din Cehia, a fost demis după ce a fost surprins încălcând măsurile pe care chiar el le-a luat împotriva noului coronavirus, președintele țării urmând să numească joi un nou ministru, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Ministrul ceh al sănătăţii, demis după ce a fost surprins încălcând restricţiile anti-Covid-19

Roman Prymula a fost fotografiat săptămâna trecută de reporterul unui tabloid în momentul în care ieşea dintr-un restaurant care ar fi trebuit să fie închis în virtutea regulilor impuse pentru combaterea pandemiei de Covid-19, scrie AFP, citat de Agerpres.

”Preşedintele Milos Zeman îl va numi pe Jan Blatny în postul de ministru al sănătăţii joi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek, într-o postare pe Twitter.

Jan Blatny este hematolog pediatru şi director adjunct al unui spital din al doilea oraş ceh ca mărime, Brno, el neavând experienţă politică.

Stare de urgenţă în Cehia. Noi măsuri în lupta cu pandemia de coronavirus

Amintim că Republica Cehă a decretat, la începutul lunii octombrie, o nouă stare de urgență, din cauza evoluției alarmante a pandemiei de COVID-19.

Executivul are posibilitatea, în acest context, să restricţioneze libertatea de întrunire a cetăţenilor, iar instanţele vor putea percepe amenzi mai mari pentru încălcarea liniilor directoare privind siguranţa medicală.

Starea de urgenţă a mai fost instituită de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, însă de data aceasta frontierele Cehiei au rămas deschise.

Ulterior, confruntate cu o creștere alarmantă a numărului cazurilor de infectare cu coronavirus, autoritățile din Cehia au decis să impună noi restricții.

Astfel, restaurantele și cluburuile se vor închide și se va interzice consumul băuturilor alcoolice în locurile publice.

De asemenea, sunt interzise grupurile mai mari de șase persoane, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie în stațiile de autobuz.

Decizia vine după ce cinematografele, muzeele, grădinile zoologice și sălile de fitness au fost închise deja.

Și școlile vor rămâne închise în Cehia până la data de 2 noiembrie, cu excepția unităților de învățământ unde studiază copiii personalului medical.

Urmăriți B1TV.ro și pe