CORONAVIRUS | Spania a primit cu 72% mai puțini turiști în luna iunie, comparativ cu anul trecut. Guvernul va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului

CORONAVIRUS | Spania a primit cu 72% mai puțini turiști în luna iunie, comparativ cu anul trecut. Guvernul va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului
sursa Foto: pixabay.com

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică, numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a scăzut în luna iunie cu 72%, comparativ cu perioada similară din 2019, fapt datorat pandemiei de coronavirus, potrivit Reuters.

Mai exact, aproximativ 8,83 milioane de turişti străini au vizitat Spania în iunie 2019, lăsând în țară undeva la 9,69 miliarde de euro. Anul acesta, cheltuielile turiştilor au înregistrat un declin de 98,6% în luna iunie, abia atingând valoarea de 133 milioane de euro.

Majoritatea turiștilor care au vizitat Spania în primele șase luni ale anului (10,8 milioane) au venit din Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Marea Britanie.

Astfel, se înregistrează un declin de aproximativ 72% faţă de primul semestru din 2019.

Spania, în al doilea val de COVID-19

Pe fondul celui de-al doilea val de coronavirus de pe teritoriul Spaniei și a creșterii substanțiale a numărului de noi cazuri, în special în regiunea Cataloniei, mai multe state europene au impus deja sau intenționează să impună restricţii de circulaţie turiștilor ce se întorc din Spania.

Spre exemplu, Marea Britanie deja a introdus obligativitatea carantinei, timp de 14 zile, pentru turiştii care se întorc din Spania, după ce, cu doar câteva săptămâni în urmă, guvernul de la Londra punea Spania pe lista destinaţiilor sigure pentru călătorit, scrie Bloomberg.

Decizia vine ca o lovitură pentru Spania, țară dependentă de sectorul turistic – aproape 12% din economia Spaniei se bazează pe turism.În prezent, țara este una dintre cele mai afectate economii europene

De aceea, Guvernul de la Madrid a anunţat recent că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului.

Concedii în Spania 2020

Odată cu creșterea numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, în unele zone ale Spaniei au fost reintroduse restricții pentru a preveni răspândirea pandemiei.

Atât cetățenii spanioli, cât și turiștii care vor să meargă în concedii acolo, sunt direct afectați de deciziile autorităților.

Astfel, turiștii de pe Costa del Sol trebuie să poarte măști de protecție împotriva noului coronavirus în timp ce sunt pe plajă și la piscine. Noile reguli stricte au intrat în vigoare de pe 15 iulie, de la miezul nopții, și au făcut parte dintr-o înăsprire mai largă a restricțiilor în mai multe regiuni din Spania, ca răspuns la vârfurile izolate ale infecțiilor cu coronavirus.

Andaluzia a adoptat unele dintre cele mai stricte legi din țară, impunând tuturor să-și acopere gura și nasul în permanență, în timp ce sunt în public. Persoanele care nu respectă această măsură pot primi sancțiuni de 100 de euro.

Cu toate acestea, salvamarilor și înotătorilor li se va permite să-și îndepărteze măștile, cu condiția să mențină o distanță socială de 1,5 metri față de alte persoane. Copiii cu vârsta sub șase ani sunt, de asemenea, scutiți de purtarea lor.

Și guvernul regional catalan a introdus măsuri de blocare, care includ limitarea circulației și capacitatea restrânsă în locurile publice, pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19.

Potrivit lui Meritxell Budó, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, prin noua rezoluție, intrarea către și dinspre municipalitățile afectate din Lleida va fi restricționată, barurile vor fi închise, restaurantele vor fi deschise numai pentru livrare și ridicare și rezidenții vor trebui să rămână în casele lor, cu excepția cazului în care pleacă la muncă, să cumpere mâncare, să aibă grijă de copii sau persoane în vârstă sau să meargă la o plimbare cu membrii aceleiași gospodării, scrie elpais.com. De asemenea, rezoluția interzice adunarea socială a mai mult de 10 persoane.

Tags:
Ultima oră